05.11.2020 | 0:16
Русия: В Карабах воюват 2000 бойци от Близкия изток
Алиев отрече наемници да се бият в региона, обеща мир и достойнство на местните арменци

Около 2000 бойци от Близкия изток са се присъединили към боевете за Нагорни Карабах в конфликта между Армения и Азербайджан, съобщи руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Коммерсант“. „Със сигурност се притесняваме от интернационализацията на конфликта в Нагорни Карабах и участието на бойци от Близкия изток.

„Многократно сме искали чуждестранни играчи да използват своя потенциал, за да спрат прехвърлянето на бойци, чийто брой в зоната на конфликта се доближава до 2000 души“, посочи Лавров. Той добави, че президентът Владимир Путин е повдигна въпроса в телефонния разговор миналата седмица с турския му колега Реджеп Ердоган. Лавров заяви, че Русия продължава да настоява за прекратяване на военните действия, отбелязвайки, че се работи по набор от мерки за проверка на трайното прекратяване на огъня, включително евентуалното изпращане на международни наблюдатели под егидата на ОССЕ.

Междувременно азербайджанският президент Илхам Алиев в интервю за италианския в. „Република“ опроверга твърденията, че Азербайджан получава военна подкрепа от Турция. „Искам да подчертая, че подкрепата (от Турция) е изключително морална и политическа“, каза той. Алиев посочи, че няма никакви доказателства за участие на ислямски джихадисти в карабахските бойни действия в състава на азерската армия. „Не ни трябват никакви наемници, защото имаме 100-хилядна добре въоръжена армия“, отбеляза президентът. На свой ред той обвини Армения, че на нейна страна в Карабах воюват кюрди. „Винаги сме проявявали готовност за преговори, но сме готови да решим въпроса и с оръжие в ръка, което сега и правим. Не е необходимо никакво разрешение, за да освободим нашите окупирани територии“, подчерта държавният глава.

„Обещавам на всички арменци, които живеят в Нагорни Карабах, че ще продължат да живеят там в мир и достойнство. Техните икономически условия ще се подобрят и те ще заживеят по-добре“, обяви още Алиев в интервюто. Той припомни, че до 80-те години на миналия век четвърт от населението в региона е било азербайджанско. „След това бе извършена етническа чистка спрямо азербайджанците и тогава никой от великите държави не си отвори устата, а Армения не бе подложена на никакви санкции“, изтъкна азербайджанският лидер.

Алиев окачестви като „лъжа“ съобщенията, че арменците щели да бъдат подложени на геноцид в Нагорни Карабах. „Приказките за нов геноцид е пропаганда на ниско ниво. Хиляди арменци живеят щастливо в Азербайджан, но от азербайджанците никой не живее нито в Армения, нито в Нагорни Карабах. Азербайджан е многонационална и многоконфесионална страна, където мирно живеят шиити, сунити, католици, православни и юдеи“, – добавил президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране