26.12.2020 | 12:40
С бус за кренвирши и под охрана: Пловдив получи първите си ваксини
Те няма да бъдат съхранявани във фризер, а в обикновен хладилник, защото ще бъдат ползвани в следващите пет дни

Първата пратка от ваксините на „Pfizer/BioNTech“ пристигна в Пловдив, където бе транспортирана от София с бус за кренвирши и охранявана от полицейски кордон. Както е известно, в събота рано сутринта първите предназначени за България анти-Covid ваксини бяха доставени от Брюксел със специализиран за това транспорт и посрещнати от здравния министър и други официални лица пред Националния център по заразни и паразитни болести в София.

От пристигналите в София 9750 ваксини, 1100 заминаха за Пловдив, а други – за Бургас, тъй като планът е ваксинацията в тези три области да започне на 27 декември.

Доставените в Регионалната здравна инспекция дози от ваксината няма да бъдат съхранявани във фризер, а в обикновен хладилник, защото ще бъдат ползвани в следващите пет дни.

При старта на кампанията в неделя ще бъдат ваксинирани 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта, а сред първите ще е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта.

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров ще присъстват при поставянето на първите ваксини в четири боболници, за да подкрепят лекарите.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много  желаещите да бъдат имунизирани през петте дни –общо 200 лекари, сестри и санитари. Час по-късно процесът ще стартира в болниците  Каспела и Пълмед. След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница Свети Мина, както и в останалите осем болници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране