23.01.2020 | 11:49
Съдът реши: машинистите са виновни за трагедията в Хитрино
Двамата получиха общо 25 години затвор

Двамата машинисти, подсъдими за влаковата катастрофа на гара Хитрино през декември 2016 г., бяха осъдени в сряда на общо 25 години на първа инстанция. Шуменският окръжен съд постанови 15 години затвор на главния машинист Димитър Михнев и 10 години на помощника му Радослав Петков.

При тежкия инцидент преди 3 години загинаха седмина души, а други 29-има бяха ранени. Двамата машинисти бяха обвинение за това, че влакът се е движил с твърде висока скорост при навлизането си в гарата. Според прокуратурата композицията е навлязла в жп отклонението на Хитрино със скорост от 78 км/ч при разрешени 40 км/ч.

По време на разследването беше установено, че последвалият след катастрофата взрив е бил предизвикан от изтичане на пропилен от едната цистерна. Според една от експертизите експлозията е станала заради волтова дъга, но друго заключение изключи тази версия.

Вещите лица, ангажирани с казуса, установиха още, че взривилата се цистерна е била произведена през 1971 г., но е получила сертификат за годност, въпреки че е била с по-тънки стени от предвиденото в международните стандарти за превоз на опасни товари. Освен това по вътрешността ѝ е имало наслагвания, които е било задължително да се почистват.

Шуменският окръжен съд постанови 17-годишна забрана на Димитър Михнев да упранява професията си, а колегата му Радослав Петков – 12-годишна. Магистратите определиха на двамата мярка „домашен арест“ заради тежките присъди. Съдебното решение обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Варненския апелативен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране