09.02.2021 | 15:17
Съдят наш милиардер в САЩ заради самоубийство на клиент
Властите обвиняват Влад Тенев в небрежно причиняване на емоционален стрес и нечестни бизнес практики

Компанията за онлайн търговия Robinhood на българския предприемач Влад Тенев отива на съд заради самоубийството на нейн 20-годишен клиент през юни 2020 г. Родителите на Алекс Киърнс подадоха жалба в понеделник, обвинявайки служителите на Robinhood в „безразсъдно поведение, което е довело до смъртта на техен потребител, пише CNBC.

Алекс Киърнс, който е учил в Университета на Небраска в Линкълн, се самоуби миналата година, след като разбрал, че балансът му при търгуване на акции на борсата е негативен и дължи над 730 хиляди долара. В крайна сметка се оказва, че той е търгувал с опции – по-рисков тип инвестиране, който не се препоръчва за неопитни трейдъри, но от Robinhood са му позволили да го направи.

„Това съдебно дело се концентрира върху агресивната тактика и стратегия на Robinhood да примамва неопитни инвеститори като Алекс да предприемат големи рискове, за да увеличат печалбите си“, гласи жалбата, подадена от родителите на отнелия живота си 20-годишен мъж – Дан и Дороти Киърнс, както и от сестра му Сидни, в съда в Санта Клара (Калифорния). Семейството живее в Напървил, щата Илинойс, уточнява Антени.бг.

„Безразсъдното поведение на Robinhood директно и косвено причини смъртта на една от неговите „жертви“, пише още в съдебния иск. Те обвиняват компанията на Тенев в небрежно причиняване на емоционален стрес и в нечестни бизнес практики.

Според семейството – Киърнс погрешно е разбрал съобщенията, получени от приложението, и е искал да предпази родителите си от изплащане на огромни задължения. Алекс направил три опита да се свърже с центъра за обслужване на клиенти на Robinhood, за да потвърди загубите си и да получи обяснение за ситуацията. Отсреща обаче получавал само автоматични съобщения по електронната поща.

СBC съобщава, че 20-годишният младеж получил мейл в 3:26 ч. след полунощ, в който пишело, че трябва да предприеме „незабавни действия“ и да изплати повече от 170 хиляди долара в рамките на няколко дни.

„Те нямат механизъм за провеждане на разговори по телефона, за да дадат директни обяснения на клиентите си“, казва за Robinhood адвокатът на семейството. „Синът ми се е нуждаел само от малко помощ“, добавя баща му Дан. Ден след смъртта на Алекс, той получил съобщение, в което пишело, че акаунтът му вече не е блокиран и отново може да търгува.

От Robinhood заявиха още през юни миналата година, че са „лично засегнати от тази трагедия“ и обешаха да преразгледат продуктите, които потребителите могат да използват в търгуването, както и да им предоставят повече информация за трейдването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране