02.10.2020 | 17:00
Съпруга на екссъветник на Борисов купи бутика на Мис Бикини
Испанската фирма, която държеше луксозния магазин, е преминала и през бивш експерт в ГЕРБ

Испанската фирма, която управляваше луксозния магазин в Барселона на бившата манекенка Борислава Йовчева, е станала собственост на съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов. Това става ясно от разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD).

Справка в испанския търговски регистър сочи, че на 12 март 2020 г. дружеството Ema BGS S.L., което държеше бутика, е станало собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тогава българската компания “ВиБиДжи Енерджи” придобива капитала от 1 753 010 на испанската фирма и само ден по-късно променя собствеността си, като Велкова продава фирмата си на Десислава Спасова.

Тя е съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Пред BIRD тя коментира, че от началото на 2020 г. е във фактическа раздяла със Светослав Спасов. Адв. Спасова обаче пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране