25.12.2019 | 14:56
Сърбия е готова със своя участък на „Турски поток“
Международен консорциум със съветници американска и германска фирма построиха 403 км, твърди шефът на "Сърбиягаз"

Сърбия е завършила полагането на тръбите в своя участък на Турски поток. Това е обявил в ефира на националната телевизия РТС генералният директор на компанията „Сърбиягаз“ Душан Баятович.

„Да, ние можем да кажем и с удоволствие да констатираме, че Сърбия е приключила с полагането на тръбите на участъка интерконнектор „граница България – граница Унгария“. Работата е завършена“, казал той.

Баятович е цитиран да казва още: „Компанията IDC (Infrastructure Development and Construction), чийто основен партньор е Сърбиягаз, но участват и белоруски, немски, италиански и други компании, говорим за международен консорциум, построиха всичките 403 км…В близко бъдеще очакваме приключването на работата на измервателни станции. Да, можем с удоволствие да заявим, че Сърбия приключи работата си, свързана с полагането на тръби, на участъка на интерконектора „границата на България- границата на Унгария“.
Баятович твърди и, че работата върви по график, с малки изключения. „Искам да ви кажа, че нашите съветници – американската компания Bilfinger и германската компания ALF, ни казаха, че в тази работа с руските компании сме три пъти по-ефективни от това, което е средно за водещи европейски компании“, казал генералният директор.

Само преди дни руският президент Владимир Путин обяви в прав текст че България бави реализацията на продължението на „Турски поток“ на своя територия. „Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, заяви той със заплашителен тон по време на съвместна пресконференция със сръбския му колега Александър Вучич в Сочи.

Часове по-късно, премиерът Бойко Борисов категорично отрече, че България бави строежа на „Турски поток“. Руският президент Путин не е информиран правилно за „Турски поток“  –  връзката с „Турски поток“ с България е готова. Ако си спомняте, с всичките измервателни станции, новите компресори – към 160-170 км има построени, изкопани и полагат тръби, коментира премиерът Борисов по NOVA.

Борисов се оправда, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, подчерта премиерът: „Ние не сме Сърбия – спазваме правилата на ЕС.  Провеждане на съответните търгове, обжалвания –  чакахме месеци наред съдът да се произнесе, за да не стане като с „Южен поток“.

„Ние по-бързо от това – по 4-5 км на ден, не можем да направим. Забавянето дойде от процедурите и обжалванията и съответно „Газпром“ обжалва в съда. Аз ще се чуя с Путин, за да видим какво му обясняват, какво му докладват. В момента и двата ни газопровода се строят на максимална скорост“, твърди Борисов.

Гърция, Кипър и Израел подписват споразумение за Източносредиземноморски газопровод

Лидерите на Гърция, Кипър и Израел ще се съберат на 2 януари в Атина, за да подпишат споразумение за Източносредиземноморския газопровод, обявиха само преди дни  от гръцката правителствена пресслужба, цитирана от БНР.

Газопроводът ще свързва находищата в акваторията между Кипър и Израел с Гърция и Италия.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви, че със споразумението трите държави ще отговорят подобаващо на „провокативните“, по думите му, действия на Турция.

„Това лято Анкара започна сондажи за газ в кипърски води, а миналия месец сключи споразумение с либийското правителство за морските граници, пресичащи морето между Кипър и гръцкия остров Крит. Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети Бенгази и заедно с източнолибийския командир Халифа Хафтар заклейми договореностите между Триполи и Анкара“.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди гръцките претенции като „неетични“ и предупреди, че ще увеличи военната помощ за либийското правителство срещу Хафтар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране