25.11.2019 | 0:00
Сърбия с нови нападки: Терористи носят българско оръжие
След провокативни изказвания Хърватия обяви Вулин за "персона нон грата", а България?

Знаете ли колко българско оръжие е отишло в ръцете на терористи? Много е интересно, защо никой не е проверил колко българско оръжие е завършило в ръцете на терористи. И нещо повече – как е станало това и откъде е дошло. Така се изказа сръбският министър на отбраната Александър Вулин в предаването „Седмицата на Радио Белград“.

Само преди три дни Вулин отправи други тежки обиди към България, отново в официална медия – държавната агенция ТАНЮГ, създадена от компартията на Югославия през 1943 г.. „България умее да допуска друг да й избира приятелите й и враговете й. Сърбия не допуска подобно нещо. Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си“, каза Вулин, който се счита за най-близкия министър на президента Александър Вучич. „България има своите проблеми и нека се грижи за тях“, каза още Вулин по повод гръмналия в Сърбия скандал с руски шпионин, заснет да връчва пакет на запасен офицер от сръбската армия.

Този път Вулин, който започва политическата си кариера като млад член на „Комунистически съюз – Движение за Югославия“, се изказа за българската военна промишленост. „От нашите съседи България има два завода, които произвеждат абсолютно същата продукция, като нашата във военния ни завод в Крушик“, каза Вулин.

„Сами си направете изводите, защо е така“, каза той по повод публикуваното от българския разследващ журналист Христо Грозев в Youtube видео от срещата между сръбския офицер и руския агент.

„Искам обаче да кажа, че България е нашият най-голям конкурент в отбранителната промишленост и точно оттам идват атаките срещу нашата военна индустрия. Може да е случайно, може и да не е случайно. Всеки сам да си направи заключенията“, изказа се Вулин.

В Сърбия Вулин е известен покрай съмненията на Агенцията за борба с корупцията за произхода на сумата от 200 000 евро, с която той и съпругата му се обзавели с хубав тристаен апартамент. Тогава роденият в Нови Сад юрист, вече назначен за военен министър, се оправда, че това били пари от негова леля в Канада.

Запитан защо не е декларирал тези пари, след като сума над 10 000 евро трябва да бъде обявена, Вулин отговори, че е вкарвал в страната траншове от по 9000 евро. Простата аритметика показва, че ако той казва истината, значи е пренесъл парите в рамките на някакви си 23 пътувания до Канада и обратно.

През пролетта на следващата 2018 г. Александър Вулин се прояви с провокативно изказване срещу друга съседна на Сърбия държава – Хърватия. Хърватите, които по отношение на сърбите не хранят илюзии и колебания, веднага го обявиха за „персона нон грата“.

3 коментара

  1. Анонимен каза:

    Когато България или Сърбия продава старо складирано оръжие, както и нови боеприпаси и правят пари със подържане на бойците за свобода/терористи в Сирия.Нито една от станите не спря продажбите за да спаси десетки хиляди убити човка и разрушените градове и съдби на тези хора. Когато обаче Сърбия казва че България проодава оръжие в Сирия това от общо известен факт става нападка, според българските журналисти България им продава дъвки които по странни обстоятелства експлоадират.

  2. Иван каза:

    Чак па нападки срещу България? Казал е съвсем очевидни неща, търговията с оръжие е мръсна работа за всяка държава производител и терористите няма как да останат невъоръжени.

  3. Анонимен каза:

    Относно Български оръжия в ръце на терористи в Сирия и Ирак заявлението му е правилно, но пропуска да каже че Сръбско произведено Оръжие също се намира в ръцете на същите тези терористи, с разликата че други са купувачите и доставили оръжието от Сърбия.А тези изказвания са за да отклонят вниманието от Сърбия и шпионирашия я Съюзник. Това не означава че Българските съюзници не я шпионират също, и не употребяват мрежи за налагане на влияние за осигуряване на собствени интереси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране