01.02.2019 | 21:51
Със скандални промени в Изборния кодекс ГЕРБ си осигуряват служебна победа
Сигналите за нарушения и жалбите вече ще се гледат от административни съдилища, отменят се и делата на втора инстанция

Нови промени в Изборния кодекс са предложили от ГЕРБ в опит да си осигурят „служебна победа“ на предстоящите местни избори. Повечето от текстовете са в разрез с всички конституционни права на гражданите. Вносител на промените е Анна Александрова от ГЕРБ.

Част от предложенията засягат обжалването на изборни резултати и сигнали за изборни нарушения. Според промените, тези решения на ЦИК вече ще се обжалват пред Административните съдилища по местонахождения на ОИК/РИК, чието решение се обжалва. Административните съдилища реално са зависими от местната власт. Подобни скандални случаи вече имаше с обжалването на резултатите от изборите в Галиче и Беден, коментира юристът Аглика Виденова.

Друга от поправките гласи, че решенията на СИК, РИК, ОИК И ЦИК ще се вземат не с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете, а с обикновено мнозинство. Съставът на комисиите е на квотен принцип, според броя народни представители от парламентарно представените политически партии. Което автоматично означава, че ГЕРБ в момента имат около 50% от представителите в комисиите. С обикновено мнозинство решенията винаги ще са в тяхна полза.

ГЕРБ се канят да отменят втора инстанция в административния процес при обжалване на изборните резултати. Освен това ако съдът отмени решение на ОИК или РИК и обяви изборен процес за незаконосъобразен, няма да има нови частични избори. А ще се изисква ново решение на ОИК за резултатите, което обаче няма как да е базирано на различни от първоначалните протоколи, дори и те да са обявени за фалшиви.

Не на последно място – ГЕРБ продължават да не правят стъпки към актуализация на избирателните списъци. Кметовете и местната администрация имат задължение да поддържат и актуализират данните в ГРАО. Това обаче умишлено не се прави и избирателните списъци са пълни с мътрви души.

​Има голяма разлика между данните за населението у нас между НСИ и ГРАО. Според направения анализ има между половин милион и милион повече избиратели, отколкото показват данните на НСИ. Според тях ние сме под 7 милиона, а ГРАО показва, че сме над 8 300 000. Остава въпросът, колко души се водят по постоянeн и настоящ адрес и дали тези, които са починали, са извадени от избирателните списъци. 480 000 души са хората, според ГРАО, които живеят у нас на постоянен адрес и трябва да са на него. Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 милион гласа. Тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос, казва още Аглика Виденова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране