13.02.2020 | 23:58
САЩ и Германия са подслушвали над 100 държави
Подслушването е ставала чрез швейцарската компания Crypto AG

В рамките на операция „Рубикон” ЦРУ и БНД в продължение на 50 години са следили тайната военна и дипломатическа кореспонденция на повече от 100 държави с помощта на швейцарска компания за шифроване на съобщения. Това става ясно от публикувано съвместно разследване на германската телевизия ZDF, американския „Вашингтон пост” и швейцарската телевизия SRF.

Става въпрос за швейцарската компания Crypto AG, която през 40-те години на миналия век е доставяла в цял свят шифроващи устройства за защита на предавани секретни данни и съобщения. От 1958 г. ЦРУ, а след това и БНД са започнали да контролират дейността на компанията чрез подставената фирма „Minerva” в Лихтенщайн, като впоследствие я изкупили изцяло.

Crypto AG инсталирала на своите устройства два вида оборудване – безопасно и уязвимо. Безопасната версия била за швейцарски клиенти и няколко държави. По-голямата част от останалите страни купували шифроващи апарати, които давали възможност на специалните служби на САЩ и ФРГ да ги шпионират. Уредите на швейцарската компания били конструирани така, че ЦРУ и БНД са можели да ги прослушват с помощта на специално създадени „дупки” в системата за безопасност на криптирането, се твърди в разследването.

По информация на бивши сътрудници на разузнаването, през различни периоди, включително през 80-те години, през предоставеното от Crypto AG оборудване е преминавала до 40 % от секретната дипломатическа кореспонденция в света.

От услугите на Crypto AG са се възползвали около 120 държави, включително Ватикана, Египет, Иран, Саудитска Арабия, Либия, държавите от Латинска Америка. Неутралитетът на Швейцария е бил важен фактор по отношение на голямото търсене.

От документите става видно, че в хода на операцията „Рубикон” спецслужбите на САЩ и ФРГ са знаели за подготвяното сваляне на чилийския президент Салвадор Алиенде и за грубото нарушаване на човешките права от военната хунта в Аржентина. „Декодираните” телеграми на аржентинския военноморски флот, предавани на британците, германците и американците, са допринесли съществено за победата на Великобритания по време на войната за Фолклендските острови през 1982 г., твърдят авторите на разследването.

Цитирани са извадки от доклади на ЦРУ, в които се казва, че чуждите правителства са плащали на САЩ и Германия за шифроващи устройства, без дори да подозират, че криптираните съобщения се четат от най-малко две, а понякога пет или шест чужди държави. Подчертава се, че основните противници на Запада – СССР и Китай, никога не са били клиенти на Crypto AG, но оборудване на компанията е доставяно за много от техните партньори.

През 1993 г. германското разузнаване се отказва от контрола над Crypto AG, като предоставя своята част от компанията на Вашингтон. САЩ са продължили с провеждането на своите операции поне до 2012 г.
При това швейцарските власти са били напълно наясно с дейността на чуждите разузнавания. В разследването се твърди, че „високопоставени длъжностни лица на Швейцария са били осведомени за ролята на Германия и САЩ във връзка с Crypto AG и са правили всичко възможно, за да прикрият тези отношения”. През 2018 г. компания Crypto AG е разделена на две, като едната част започва да обслужва изключително швейцарски клиенти.

Втората с името Crypto International е собственост на шведски инвеститор, ориентиран към чуждестранни клиенти. На сайта на фирмата е публикувано изявление, че няма никакво отношение към Crypto AG или разузнавателните служби на САЩ и Германия. Компанията провежда вътрешно разследване.
Швейцарското правителство също има намерение да изясни случая, който предизвика силен резонанс и застрашава имиджа на страната. То е разпоредило на бившия федерален съдия Никлаус Оберхолцер да проведе разследването, а за момента е отнело лиценза на Crypto International за износ на шифроващо оборудване.

От БНД не коментират разследването, но бившият държавен министър Бернд Шмидбауер, отговарял за координацията между германските служби, е потвърдил в интервю за ZDF съществуването на операция „Рубикон”. Според него, тя е допринесла за глобалната сигурност. В докладите на ЦРУ се подчертава, че „Рубикон” е една от най-успешните операции на специалните служби през ХХ век.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране