04.02.2021 | 14:24
САЩ налагат още санкции за „Северен поток“ 2 и за „Турски поток“
Двата проекта подкопават трансатлантическата сигурност, обяви Държавният департамент

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът „Северен поток 2“, който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, и втората линия на „Турски  поток“ подкопават трансатлантическата сигурност, предава РИА Новости.

„Северен поток 2“ и втората тръба от „Турски поток“ се създават с цел да се увеличи влиянието на Русия върху нашите съюзници и партньори и да се подкопае трансатлантическата сигурност. САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно снабдяване, което не засяга колективната ни сигурност “, обяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Ще наблюдаваме действията за завършване или сертифициране на тръбопровода Северен поток 2 и ако такива действия се осъществят, ще вземем решения относно приложимостта на санкциите “, каза още той.

Според него санкциите са само един от инструментите на американската политика за „защита на европейските съюзници от хищническо поведение, включително от Русия“.

Прайс добави, че американските закони „Противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ и „Защита на европейската енергийна сигурност“ са „мощни инструменти, които ни дават възможност за напредък на американската външна политика“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране