04.04.2015 | 8:35
Шампионът ни на 60 м гръмна с анаболи
Състезателните му права са спрени от 26 март

Само две седмици след като се разбра, че 11 щангисти са хванати с допинг, нов скандал с употребата на забранени вещества избухна в българския спорт вчера. Този път уличеният е шампионът на България в спринта на 60 м Георги Георгиев-Джопето.

24-годишният спринтьор на клуб „Атлетик-София” е бил тестван по време на държавния шампионат в зала „Добротица” в Добрич на 14 февруари от родната антидопингова лаборатория. Там Джопето спечели титлата с резултат 6,79 сек. в отсъствието на фаворит №1Денис Димитров, който бе дисквалифициран заради фалстарт. Интересно е, че състезателите, които дадоха 3-то и 5-о време в полуфиналите – Станислав Станишев и Николай Тодоров, не се явиха за финала 40 минути по-късно.

Преди шампионата Георгиев триумфира и на турнир “Академик” в Добрич с време 6,84 сек., а седмица по-късно стана трети на Балканиадата в Истанбул с 6,73 сек. Това бяха и единствените стартове на Джопето през зимния сезон. През лятото на 2012-а той претърпя операция, след като скъса кръстни връзки на коляното по време на сериите на 100 м на европейското в Хелзинки и трябваше да се възстановява дълго.

“По решение на Управител-ния съвет на федерацията от 26 март Георги Георгиев е със спрени състезателни права до изясняване на случая”, заяви президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Спринтьорът вече е бил изслушан от Контролно-медицинската комисия към антидопинговия център. Предложение за наказанието му ще даде Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК).

“При установяване на вина от страна на състезателя Българска федерация лека атлетика ще се съобрази с предложенията за наказание от компетентния орган и ще го санкционира съобразно законовите разпоредби. Политиката на федерацията е за нулева толерантносткъм употребата на непозволени препарати”, добави Карамаринов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране