27.08.2020 | 10:55
„Шпигел“: Навални е отровен с вещество като в случая с Гебрев
Български лекари потърсени за съдействие
Лекарите в Берлин, които се борят за живота на руския опозиционен политик Алексей Навални разкриха, че най-вероятно той е отровен с вещество, с каквото е направен опит за убийство срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Новината тиражира известното германско списание Der Spiegel.

Уточнява се, че и в двата случая е използвано бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие от групата „Новичок“. Веществото се разработва в съветски, а днес в руски секретни лаборатории под контрола на специалните служби.

Описани са и реакциите на Гебрев след отравянето, които напълно съвпадат с оплакванията на Навални. И двамата описали, че имат болки в очите, а след това са изгубили съзнание.

Емилиян Гебрев бе отровен през април 2015 г. Заедно с него пострадаха синът му и един от бизнес партньорите му. Тогава лекарите установили, че тримата са отровени, но не открили с какво точно.

Месец по-късно Гебрев е изписан от болницата, но малко по-късно отново е приет по спешност.

Дълго време българската прокуратура не даваше информация какво точно се е случило. Когато скандалът обаче стана публично достояние, в извършване на престъплението бяха заподозрени трима руски граждани, които се оказапи сътрудници на военното разузнаване (ГРУ). Причина за отравянето на Гебрев се счита това, че той е изнасял оръжие за Грузия и Украйна.

През 2018 г. с „Новичок“ бяха отровени бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английски град Солсбъри. Непосредствено след покушението българинът Гебрев се обърнал към прокуратурата, защото много от признаците съвпадали с неговото отравяне. Разследвания в няколко европейски страни доказаха, че евентуалните извършители са били и в Англия, и в България, и в Швейцария, и във Франция…

Немските лекари са се обърнали към българските си колеги, за да получат повече информация във връзка с лечението на Емилиян Гебрев, както и за установената отрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране