23.09.2020 | 13:23
„Шпигел“: Отново конфронтации между полицаи и протестиращи в България
Трима служители на реда са пострадали по време на сблъсъците във вторник вечерта
Отново насилие и конфронтации между полицаи и протестиращи, които критикуват правителството в столицата на България – София. Трима служители на реда са пострадали по време на сблъсъците във вторник вечерта. Протестиращите хвърляха бомбички, камъни и бутилки по органите на реда, оборудвани с предпазни шлемове и щитове. Униформените отблъснаха тълпата няколко пъти.

Според данни на журналисти от агенция “Франс прес” близо 10 000 души са присъствали на вчерашните демонстрации. Те се проведоха в Деня на независимостта на България. Имаше и протести в други градове на страната, като граждани излизат по улиците, за да изразят недоволството си срещу премиера Бойко Борисов, обвинен в корупция и връзки с олигархията.

Отново и отново – ранени на протестите

Демонстрациите продължават вече месеци наред. Участниците настояват за оставката на правителството. Вече няколко пъти се стига до сериозни сблъсъци с полицията, като има десетки ранени и задържани.

Недоволството е подхранено от плановете на управляващите да променят конституцията. Критиците твърдят, че подобна реформа няма да доведе до по-висока отчетност на главния прокурор. Сегашният държавен обвинител – Иван Гешев, също е мишена на протестиращите, които искат и неговата оставка. Гешев е обвинен в зависимости с влиятелни олигарси.

Конституционните реформи целят да ограничат президентските права. Сегашният държавник Румен Радев е яростен критик на управляващите, начело с Борисов. Президентът се обяви в подкрепа на протестите.

Бойко Борисов е на власт почти без прекъсване вече 10 години. Подаде оставки през 2013 и 2016 г., но отново се върна начело на кабинета няколко месеца след това. До този момент обаче, отказва да си тръгне от поста и настоява да завърши мандата си, който изтича през март догодина.

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Корупцията в тази страна е най-разпространена. Държавата е сравнително бедна, а няколко олигарси контролират големи части от икономиката.

Превод: Фрог нюз

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране