10.03.2021 | 9:08
Ще бъде направен независим одит на машините за гласуване
Председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева очаква да има проблем с отчитането на машинния вот

ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване. Искане за това е подадено от Обществения съвет преди месец, а отговор е бил получен този вторник. Този одит ще бъде проведен от представители на съвета без участие на политическите партии, което не е предвидено по закон. Това съобщи председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева в „Тази сутрин“.

Право да получат медийна пакети имат партии, които не са парламентарно представени или не са имали повече от един процент на предходните избори, каза Матева.

И парламентарно представени партии обаче ще получат  възможност за финансиране заради от тези пакети, ако са в коалиция с извънпарламентарни политически сили.

„За ГЕРБ и СДС субсидията е 20 000. Пакетът е 40 000 лева, причината да са 20 е СДС, които не са парламентарно представени. При „Воля“ и НФСБ – в тяхната коалиция има още 2 или 3 извънпарламентарни партии и субсидията е за участието на тези партии в коалицията“, обясни Матева и допълни, че за тези медийни пакети са предвидени 1 милион лева.

Според нея мобилните секции ще успеят да се справят със задачата да осигурят правото на глас на карантинираните, защото този тип гласуване има традиция и е отработени на предишни избори.

Карантинираните трябва да подадат заявление за гласуване три дни преди изборите, така тези, които са поставени в изолация в деня на самия вот или до два ни преди това, няма да могат да дадат своя глас.

Матева отбеляза, че е била против този срок, тъй като, според нея, РЗИ бързо може да изпрати инфо до ЦИК и по този начин да се осигури възможност на карантинираните да гласуват.

Матева очаква проблем при отчитането на гласовете от машините, защото вместо да се разпечата и подпише протокола от машината, те трябва да бъдат нанесени на ръка в изборните протоколи.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране