14.03.2021 | 21:08
Швейцарски професор обвини Марияна Николова в плагиатство
Министърката ще става доктор по "Киберетика" в УниБИТ

Източник: Булевард България

Вицепремиерът по туризма Марияна Николова се причисли към дългата опашка от висши длъжностни лица, които защитават научни степени от Универститета по библиотечни и информационни технологии (УниБИТ), докато са на власт.

Николова ще защити дисертационен труд на тема „КиберЕтика в управлението на информационните процеси при е-управление“, а научен ръководител е дългогодишният ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев – бивш главен секретар на правителството на Любен Беров, бивш дипломат, депутат и зам.-председател на ПГ от ДПС (1995-1997) и бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ и бивш сътрудник на II Главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаване).

Малко преди началото на предизборната кампания Марияна Николова беше посочена от Министерски съвет за отговорник по организацията на парламентарните избори на 4 април. Задачите по подготовката на вота обаче явно няма да й попречат да се яви на защита пред научно жури на 18 март.

Официалната биография на вицепремиера по туризма гласи, че тя е завършила „Право“ в НБУ, като има още три магистърски степени – „Публична администрация“ и „Право на ЕС“ от СУ „Св. Климент Охридски“, както и по „Стопанско управление“ от Великотърновския университет. Опитът й в държавната администация се изчерпваше с експертни и ръководни позиции в Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ и „Агенцията по метрологичен и технически надзор“, преди да заеме поста на Валери Симеонов в Министерски съвет. Била е и директор на правния отдел на НЕК.

През лятото на 2019 г. Николова беше натоварена и с функциите на председател на Съвета по киберсигурност към правителството, а изборът й предизвика серия от критики заради липсата на практическа подготовка в специализирана сфера, която е с ключово значение за националната сигурност. Само няколко месеца по-рано се беше случило изтичането на огромна база с лични данни от НАП.

Тогава Марияна Николова обясни, че се смята за достатъчно подготвена за тази роля, защото „в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card“.

Въпросната „квалификация“ представлява сертификат за ползването на базови приложения като браузъри, текстови редактори, програми за таблично оформяне или за презентации и др. – т.е. елементарна компютърна грамотност.

За периода от 1,5 години обаче Николова е натрупала достатъчно познания по информационни технологии, за да стигне до серия от положителни рецензии за присъждане на научна степен „Доктор“ в УниБИТ.

В автореферата й се посочва, че Николова вече има три публикации по темата, по която защитава научна степен. От март 2020 г. вицепремиерът води и лекции на магистри в УНСС по специалност „Управление на киберсигурността“.

УниБИТ е публикувал две рецензии и три становища от академични лица, включително – проф. Кристоф Щюкелбергер, преподавател по „Систематична теология / Етика“ в Университета в Базел. Щюкелбергер се е отзовал по покана на проф. Гошо Петков от Библиотекарския университет в София.

Швейцарецът е единственият човек от прочелите дисертацията на Николова, който забелязва потенциалния конфликт на интереси поради факта, че кандидатката за докторска степен е „високопоставен политик“ заради позицията си на зам.-министър председател, а „тази висока отговорност би могла да повдигне въпроса дали академичната работа е достатъчно независима от политическите ограничения и интереси, или има потенциален конфликт на интереси между обективната академична работа и политическата отговорност“.

Все пак Щюкелбергер посочва, че не е забелязал пристрастна академична аргументация, която би могла да се отдаде на политическия ангажимент на Марияна Николова, и посочва, че „знанията от всекидневното практическо вземане на решения“ са помогнали за написването на „наистина релевантна и значима“ научна работа.

Проф. Кристоф Щюкелбергер обаче обръща специално внимание на проблема с това, че Марияна Николова е използвала публикации от негови собствени статии за написването на цели страници, вкл. една от главите на дисертацията си – без да използва кавички и бележки под линия, т.е. да отбележи ясно, че става дума за чужд цитат.

Останалите рецензенти са посочили, че с изключение на дребни технически и редакционни поправки смятат, че Николова заслужава да стане доктор в направление „Обществени комуникации и информационни науки“.

Сред темите, които тя обсъжда в дисертацията са: „Блокчейн (blockchain) етика“, „Етика и специални служби (intelligence) в XXI век“, „Могат ли и трябва ли специалните служби да спазват етични правила и норми в киберпространството“, и др.

Описала е и „пораждащ концептуален модел за формиране и развитие на киберетика при управление на информационните процеси при е-Управление“ на базата на „Уважение, честност, законност, прозрачност, конфиденциалност, отговорност и обективност“, като е дала примери за „реална и виртуална“ приложимост на модела на база на услуги за освобождаване на лица от винетни такси при ползване на републиканските пътища, издаване на лични карти и паспорти, справка по физическо или юридическо лице, издаване на удостоверение за семейно положение и настаняване чрез Booking.com.

Ако защитата мине успешно, Николова ще стане поредният висш държавен служител с докторат в УниБИТ, след бившия вицепремиер Маргарита Попова, трима бивши ръководители на ДАНС Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Константин Казаков, както и серия други бивши служители на средно и висше упралвенско ниво в системата за сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране