21.07.2015 | 0:03
Сидеров ще плаща на Борисов 160 бона по-малко
Съдът намали иска на премиера със 70 000 лв.

Софийският апелативен съд (САС) намали с цели 160 000 лв. обезщетението, което лидерът на “Атака” Волен Сидеров бе осъден да плати на премиера Бойко Борисов заради изявления срещу него. Така сумата от 230 000 лв., присъдена от Софийския градски съд (СГС), се стопи на 70 000 лв. И новото решение може да бъде обжалвано, но този път пред Върховния касационен съд.

Борисов съди Сидеров заради интервю на лидера на “Атака” във в. “Монитор” и негови изявления в кулоарите на парламента, в което той твърди, че “покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки, наркотрафик и контрабанда”, както и че изнасял пари със самолети за Ливан.

Делото пред апелативния съд бе образувано по жалба и на двете страни. Борисов поиска увеличаване на обезщетението. На първа инстанция той поиска 200 000 лв., но съдът му присъди 180 000 лв. По друго дело, образувано отново по жалба на Борисов със сходни мотиви, СГС осъди лидера на “Атака” да плати 50 000 лв. обезщетение. Сега апелативните съдии са обединили двете дела.

В мотивите си втората инстанция твърди, че градските съдии не са съобразили със заявеното от Сидеров, че “е било тиражирано многократно в публичното пространство, което се установява от разпечатки от статии, публикувани в различни електронни сайтове”. Тяхната автентичност е била потвърдена и от допусната по делото експертиза, която СГС необосновано не е приела като доказателство. “Изявленията на Волен Сидеров са били изцяло повлияни от тези публикации, които свързват ищеца с разнородна престъпна дейност в продължение на повече от 11 г.”, твърдят апелативните съдии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране