04.11.2018 | 12:26
Скандал в ДПС! Карадайъ се самоназначи за лидер за още 1 година
Използвайки името на Доган и чрез натиск върху структурите, председателят на ДПС отложил Националната конференция за 2020 г. Очакваше се най-висшият партиен форум да избере негов заместник

Тихомълком Мустафа Карадайъ се самоназначи за председател на ДПС за още 1 година. На заседанието на Централния съвет на 26 октомври, под натиск на кликата му, е прието решение следващата Национална конференция на ДПС да се проведе в началото на 2020 г.

Карадайъ бе избран на поста на 24 април 2016 г., когато се проведе 9-ият национален форум, а 3-годишният му мандат изтича през пролетта на 2019 г. Според чл. 8 на устава, Националната конференция е върховен орган и задължително се свиква най-малко веднъж на 3 г. Най-висшият партиен орган е отчетно-изборен и избира председателя, членовете на Централния съвет и състава на Централната контролна комисия. Това означава, че след края на април догодина Мустафа Карадайъ на практика е незаконен председател на ДПС.

Седмици преди заседанието на Централния съвет на 26 октомври, шефът на партията дава ясно да се разбере, че няма да има Национална конференция през 2019 г. Мотивите му обаче несериозни – догодина ще има евровот и местни избори и всяка промяна в структурите на централно и местно ниво щяла да доведе до „недоволства, разединение и хаос“. Конференция през 2019 г. ще ни провали на изборите, обяснявал той на заседания на парламентарната група.

Истинската причина за поведението на Мустафа Карадайъ обаче е друга. Той се страхува от избори и притеснява, че може да бъде махнат от председателския пост. Почти всички местни структури са срещу него, тъй като слаб и некомпетентен, няма лидерски качества, а единственото му занимание през последните над 2 г. било да си прави евтин медиен пиар с малоумната теза за „национализмите“, които „нямали място в управлението на страната“. „Със сигурност на отложената Десета Национална конференция щеше да има много претенденти за председателския пост, тъй като партийните организации в почти цялата страна искат Карадайъ да бъде сменен“, казват депесари. Те са убедени, че ако не бъде избран нов председател и той остане на поста, партията ще се разпадне и ще претърпи още по-големи изборен провал от позора на парламентарния вот през 2017 г., когато ДПС успя да вкара едва 26 депутати в настоящия парламент. За тези резултати не помогнаха нито почти пълният контрол на движението над медиите, прокуратурата, спецслужбите и дори натискът върху служебното правителство на президента Румен Радев да бъдат създавани проблеми на ДОСТ на Лютви Местан.

За да си осигури съгласието на областните и общински лидери за отлагането Националната конференция, председателят използва лъжи и груб натиск. На близките си местни лидери, Мустафа Карадайъ казва, че на Централния съвет трябвало да подкрепят декларацията за отлагането на форума с 1 г. С областните председатели, които не са част от групичката му разговарял заместникът Ахмед Ахмедов. Използвайки паролата „Доган така каза“, двамата си осигурили мнозинство в ЦС, за да удължат незаконно мандатите си начело на партията

Припомняме, че използването на името на почетния председател в апаратните игри и в парламентарната група е честа практика в ДПС. Със злоупотреба с името на Доган нагло си послужи и изританият бивш председател Лютви Местан, който през ноември 2015 г. прочете декларация от парламентарната трибуна в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет. Впоследствие се оказа, че Доган не само че не е давал съгласието си за това, но е и на коренно различна позиция. Бившият председател беше позорно изгонен и изключен от ДПС в края на 2015 г. Тогава депутатите се оправдаваха пред почетния председател в т.нар.“ Сараи“, че изпълнявали заповедите на Местан, тъй като смятали, че решенията са съгласувани с него.

Самото гласуване на декларацията на 26 октомври е било фарс. Минути преди почивката и пресконференцията за медиите, Карадайъ казал: Колеги, да гласуваме отлагането на конференцията, за да има какво да кажа на журналистите…“. Тогава от залата се чули гласове, че е най-добре гласуването да стане след брифинга, за да не стават грешки.

Между другото, Карадайъ не каза й дума за самоназначаването си за председател за още 1  година пред медиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране