26.03.2021 | 11:24
Скандал в ефир между ГЕРБ И БСП за изборите
От ГЕРБ обвиниха представител на левицата в ЦИК за сложността на протоколите
ГЕРБ и БСП отправиха взаимни обвинения в саботаж на изборите. От управляващата партия заявиха на брифинг, че протоколите са толкова сложни, че ще доведат до хаос. От ГЕРБ обвиниха представител на левицата в ЦИК за сложността на протоколите. От БСП отрекоха твърдението и на свой ред отправиха подобно обвинение. Породилата се ситуация коментираха в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и Крум Зарков от БСП.

„Миналата година, когато бяха приети промените в Изборния кодекс, едната от целите, които се преследваха, бе да бъде опростен протокола. Членове на Районните избирателни комисии от страната са изпратили няколко писма до ЦИК да обърнат внимание, че има промяна в структурата на самия протокол. Те сезираха ЦИК, че това може да доведе до потенциално забавяне”, обясни Ципов.

Той подчерта, че целта на вчерашния брифинг на партията е била да уведоми българското общество, че може да възникне проблем и забавяне във връзка с попълването на протокола. Както и да покаже кой е отговорен за това.

„Човекът, който подготвя протокола на Секционната избирателна комисия, се казва Емил Войнов – член на ЦИК от квотата на БСП. Вчера той изнесе некоректна информация, че е имало само едно обсъждане и едно гласуване, както и че е приет образецът с 16 гласа. На 11 март е имало второ гласуване, на което резултатът е бил 11 на 7. А ЦИК приема решение с мнозинство от 2/3”, обясни Ципов.
Той призова за оттеглянето на Войнов от ЦИК.

Според представителя на левицата – Крум Зарков, случващото се е „налудно и невярно”.

„Причината за проблема е една – ГЕРБ отстъпва от машинното гласуване и накрая реши да въведе хибридно такова, при което да се сумират резултатите от машините и хартиения вот. Това го обяснявахме стотици пъти, президентът дори върна закона по този въпрос с вето. Те непрекъснато го приемаха. И сега – хората, които имаха мнозинство, с което измениха Избирателния кодекс 11 пъти за изминалите 4 години, които имат вицепремиер, който отговаря за изборите, които имат най-много членове в ЦИК, включително нейният председател, излязоха и обвиниха Емил Войнов за това, че е привел протокола в отношение с Изборния кодекс, който те наложиха”, обясни депутатът от БСП.

Красимир Ципов контрира, че проблемът не е в машинното и хартиеното гласуване, а в това, че по предложение на Войнов протоколът е дописан и са добавени допълнителни графи.

Причината за проблема е една –  ГЕРБ реши да въведе хибридно броене, заедно на едно хартиено и машинно гласуване. Това го обяснявахме непрекъснато – сега хората, които 11 пъти промениха Изборния кодекс, се събраха и излязоха да кажат, че г-н Войнов е виновен за това, че е привел протокола към Изборния кодекс, който те наложиха със сила. Така отвърна депутатът от БСП Крум Зарков.

Проблемът е, че по предложение на г-н Войнов са добавени допълнителни графи, пренаписан е протоколът и е променен форматът, настоя Ципов пред Нова телевизия. Вертикален, хоризонтален формат – не е това проблемът, а че трябва да се събират много данни. Какъв ще е протоколът се знае от 4 февруари, колко хора ще участват в листите се знае от 4 март, подчерта Зарков и насочи към „Информационно обслужване“.

Той попита защо като „Информационно обслужване“ подписва договор относно отчитането на резултатите от изборите още в началото на март, председателят му почва да говори едва преди 3 дни.

Ето ви решение – в избирателните секции с над 300 души се гласува машинно, накрая на избирателния ден се натиска едно копче, сложно ли е, даде предложение Зарков.

При положение, че протоколът е увеличен, че форматът му е променен, кой според вас носи отговорността, отвърна Ципов по адрес на Войнов. И добави, че всички от квотата на ГЕРБ са подкрепили протокола първия път, но втория път всички от ГЕРБ са били против.

Той поиска от БСП да оттегли Войнов от ЦИК, „защото той ще създава само и единствено проблеми“.

„Законът трябва да бъде изпълнен такъв, какъвто е, въпреки че ГЕРБ го направиха лош“, настоя Зарков.

Той визира сумирането на данните от хартиеното и машинното гласуване. Не е това проблемът – никъде в закона не се казва да се сумират поотделно преференциите на партиите и накрая пак да се сумират, отвърна Ципов.

„Разбира се, че протоколът може да се промени – призоваваме ЦИК да го направят колкото се може по-бързо“, добави той. „Този протокол следва едно към едно Изборния кодекс“, каза Зарков.

ГЕРБ се опитва да направи всичко възможно, за да опитат да дестабилизират хората, че няма смисъл да се гласува, натискат надолу избирателната активност, защото не могат да контролират протестния вот. ГЕРБ се опитват да създават такива теми за дебат, а не да се говори за провала на ваксинациите, за коронакризата, сигурен е Зарков.

Ципов му опонира, че БСП се опитва да обясни поредния си провал и че виновен е Емил Войнов, член в ЦИК от квотата на БСП. Той беше председател на комисията, която проведе избора на председател на БСП, настоя Ципов.

„Оттеглете се и самият вие, защото вашата некомпетентност застрашава демокрацията“, контрира Зарков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране