06.04.2016 | 17:47
Скандал в парламента заради „Булгартабак“: Фирмата е замесена в контрабанда с кюрди
Потвърдено: Турция е задържала 100 контейнера с цигари

За час и половина министърът на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителният директор на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол Емил Караниколов не можаха да отговорят на най-важните въпроси за кризата в „Булгартабак” на депутати и синдикати, които бяха на заседанието на икономическата комисия в НС.

Под прозорците на комисията протестираха работниците от „Булгартабак”, защото не било в техните компетенции. Те не казаха кой е собственикът на дружеството , защо предприятието е спряло работа след като има оферти за изкупуване на стоката и как работниците да бъдат върнати на работа и защитени техните права. Предложиха се стандартните инструменти – анализ на ситуацията, нови срещи и т.н. В края на заседанието председателят на икономическата комисия Петър Кънев обобщи, че от Министерството на икономиката и от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол в триседмичен срок трябва да дадат отговор дали има нарушение на трудовото законодателство и да се направи анализ на текущото състояние на „Булгартабак” .

По време на дебатите на заседанието Корнелия Нинова от БСП лява България заяви в прав текст верния адресат: „Кой продаде Булгартабак- това са Бойко Борисов и МС”. Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол съобщи, че наистина има заповед за спряна дейност на предприятието. Ние сме поискали съгласие по закона за достъп до информация да представим приватизационния договор, каза той. Синдикатите до един изтъкнаха тежката ситуация с квалифицираните работници, които остават без работа и с пълната неяснота относно това кой взема решенията за „Булгартабак”.

До момента от „Булгартабак” имаха порочна практика да продават контрабандно цигари в арабския свят, заяви пред медиите след заседанието на комисията адвокатът на иракска фирма Даниел Пенков, която е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов с искане да изкупува продукцията на дружеството. Миналата година през месец май турските власти задържат контрабандни цигари, произведени в „Булгартабак”, разказа той. След това бях уведомен от моята фирма, на която съм пълномощник и представител, да започнем процедура за сключване на търговска сделка за закупуване на цигари от дружеството.

Той показа турския вестник „Миллиет” от 14 май 2015 т., където водещият материал е за хванатите контрабандни цигари на българската фирма. Иракската фирма не иска да купува компанията „Булгартабак”, а само стоката й, за да ги разпространява в Ирак и Иран. Предложението ни беше за изкупуване на стока за 100 млн.долара годишно, т.е. по 100 контейнера месечно, уточни той.

Иракската фирма е получила официален отговор от министър-председателя Бойко Борисов, който е реагирал бързо и е информирал, че е препратил писмото в Министерството на икономиката. Впоследствие иракската фирма няма никакъв отговор от икономическото министерство. Купувачите искат да търгуват с „Булгартабак” , а не с други фирми от Балканския полуостров, защото българската марка е с доказано качество, поясни адвокатът.

Още август месец след контрабандния скандал със задържаните 100 контейнера цигари, аз описах какво ще последва – ще се затвори фабрика, хората ще останат без работа , каза адвокат Пенков. Точно документираната контрабанда е причината за сегашното състояние на предприятието в София, потвърди той. Защо не искат да търгуват неа отговорят собствениците на „Булгартабак”. Мога да ви кажа, че след като депозирах първото писмо за намерения за покупка на стока до компанията през юни 2015 г., лично управителят Чолаков отива при собствениците в Истанбул на среща и казва: дайте да сключим сделка, но да не бъде със собственост „Булгартабак”, а през БТ Лимитид – Австрия. Това става на 22-23 юни миналата година, ако не се лъжа. На 28 юни аз депозирам писмо , в което уведомявам „Булгартабак” да няма такива нерегламентирани срещи – черно на бяло го написахме. Според него обясненията пред работниците, които протестират е, че фабриката спира да работи, защото няма клиенти, а те имат, потвърди адвокат Даниел Пенков, поканен на заседанието на икономическата комисия в НС от синдикатите.

МС е органът, който определя държавната политика по отношение на тютюнопроизводството съгласно закона за тютюна и тютюневите изделия, ще внесем анализ и ще открием дебат в МС за казуса „Булгартабак”, заяви пред медиите след заседанието на икономическата министър Лукарски. Той отрече да е получавал информация от турските служби за контрабандата с цигари на дружеството, която е засечена в южната ни съседка и препрати за отговор към Агенция „Митници”. Сигналите, които са постъпили се състоят в едно писмо на един от адвокатите на синдикатите, което е препратено до Агенция „Митници” по компетентност, добави той. Собственикът на „Булгартабак”, както вече обясни Караниколов е ясен, може би, имате пред вид собственика на собственика, т.е. реалния собственик , но Министерството на икономиката не е органът, който има правомощия да го установи. Съгласно договорът за приватизация ние можем да се обезщетим с всички активи на „Булгартабак”, в т. ч. непродадена продукция, машини, имоти, а може да блокираме и кеш финансови средства, обясни Караниколов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране