31.01.2019 | 22:54
След скандала с Ларгото две министерства се сетиха, че имат рекетьор на ключов пост
Ръководствата на културата и образованието от години знаели за нагласени проекти, но си траели

Рекетьор e работил години наред в две министерства, като заплашвал висши държавни служители, включително зам.-министри и министри, всички са знаели за това, но нито са го уволнили, нито са го предали на прокуратурата.

Този абсурд стана ясен от оправданията на министъра на културата Боил Банов и от обясненията на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. Двамата се появиха по Нова тв и по bTV, за да намалят щетите за правителството от изнесената информация от депутата от БСП Елена Йончева за злоупотреба с европейски средства при реставрацията на Ларгото в София през 2015/16 г. Йончева направи публично достояние записи на разговори, от които се разбира, че по съмнителен начин на фирмата изпълнител е спестено плащането на поне 700 хил. лв. неустойка заради забавяне при изпълнението на договора.

„Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така печелят проекти”, каза Банов по Нова телевизия. Министърът назова имената на Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди е бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, а сега работел в Министерството на образованието и науката. Костов бил посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Вчера пред bTV Ангелов отрече тези обвинения. “Сега” не успя да се свърже с него и с Иво Костов за коментар.

На въпрос защо след като е имал такива данни за престъпления, Банов не е уведомил прокуратурата, той се оправда, че други хора му били казвали, че подчиненият му Ангелов го записва. „При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, обясни той. Неговият предшественик Вежди Рашидов имал съмнения за това, че „чрез изтичане на информация и подставени лица партньорът на Ангелов печелел проекти”. “Такива опасения обаче трудно се доказват”, каза Банов.

Той не успя да обясни защо след като няма доказателства и толкова години е мълчал, сега си позволява такива тежки обвинения срещу Ангелов и Костов. Не се разбра и как смята да ги докаже. Не можа да обясни и защо не е уволнил подчинения си, след като го е подозирал в липса на лоялност. В същото време го обвинява, че имал дългогодишна практика да записва разговорите на високопоставените хора във властта и предполага, че вероятно е натрупал богата колекция.

Банов вкара още съспенс в сюжета, като обяви, че шеф в Министерството на образованието е подал жалба, защото е бил записан, заплашван, а гумите на колата му били срязани. Причината – през декември изнудвачът бил хванат “в схема”. Банов неясно описа и случай, в който община Силистра отказала да финансира проект на въпросните хора, защото разбрала, че е нагласен.

“Срещу Ангел Ангелов, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев”, съобщи Деница Сачева. Тя уточни, че мъжът работи в Министерството на образованието от септември 2016 г. и в момента е в изпълнителната агенция, като е назначен след конкурс. “Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е направил опити да заплашва изпълнителния директор и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти”, каза Сачева. Според нея има данни, че Ангелов е свързан с хора, които работят по европроекти и искат те да отиват в полза на конкретни изпълнители. И тя не обясни защо отговорният служител не е уволнен и защо по-рано не е пратен сигнал в прокуратурата или антикорупционната комисия.

Главните герои в сюжета с рекета впечатляват с кариерите си

Главните герои в сюжета с изнудването и печеленето на проекти Иво Костов и Ангел Ангелов са стари партньори. Костов е роден през 1962 г. в Силистра, а Ангелов – през 1973 г.

Костов има компания за ориз и редица медицински фирми. Той е анестезиолог, бил е шеф на болницата в Силистра. В регистрите фигурира като управител на фирма и съдружник в 10 дружества, част от тях са с медицинска дейност.

Консултантският бизнес на Костов започва 2000 г., става ясно от негово представяне в “Дневник” през 2007 г. Докторът се е преместил в София, където е оглавил дирекцията за европроекти на Министерството на икономиката. Скоро след това решил да спре да се бори с “вятърните мелници на дребното чиновничество”. Първият му консултантски проект бил да агитира общини за капково напояване. Костов е представител на Съюза за стопанска инициатива, който участва в комитета за наблюдение на Министерството на образованието и науката.

До 2002 г. Ангел Ангелов работи в Националната разузнавателна служба. След като напуска, основава фирма “Хари С Консулт 8”, която на 11 февруари 2010 г. прехвърля на Костов. Самият Ангелов се връща на държавна работа. От регистъра се вижда, че фирмата е имала запор в полза на НАП по изпълнително дело. Запорът е вдигнат през май 2017 г. За 2016 г. Отчита приходи от 153 хил. лв. от консултантска дейност. През 2009 г. Печели малка обществена поръчка за 70 хил. лв. без ДДС за план за борба срещу корупцията в държавния горски сектор, се вижда от регистъра.

Ангелов е съдружник в още 2 дружества. Преминал е обучение в земеделското министерство и е експерт по програмата за селските райони. Двамата мъже имат общи имоти – в силистренското с. Ветрен и няколко апартамента в центъра на София. На тези адреси са регистрирани и част от фирмите им.

През 2009 г. Вежди Рашидов назначава Ангелов за шеф на европроектите в Министерството на културата, където работи до април 2016 г. През есента на 2016 г. експертът се мести в оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” на МОН. Шефът на тази оперативна програма Кирил Гератлиев също има интересна биография. Той оглавява програмата през лятото на 2017 г., когато плащанията по нея бяха спрени от ЕК заради нарушения, припомня Медиапул. Гератлиев е бил член на борда на директорите в “София тех парк” – от лятото на 2016 г. до пролетта на 2017 г., назначен от бившия министър на икономиката Божидар Лукарски. Преди това е бил директор на тържище край Пазарджик близо 3 г. През 2015 г. негова фирма откупува мажоритарния дял в тържището. Гератлиев е заемал различни длъжности в регионалното министерство. Работил е по програма ФАР, за кратко управлява “Конкурентоспособност” (2012/13 г.), назначен от тогавашния министър на ГЕРБ Делян Добрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране