10.02.2019 | 22:39
След закуска в САЩ Цв. Цв. видя руска намеса в евроизборите
Парламентарната комисия за контрол над службите ще търси връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев

С тролове, специални онлайн издания и хибридни атаки Русия ще се намеси в предстоящите избори у нас. В това е убеден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В интервю за bTV той беше попитан дали Русия ще се опита да се намеси във вота. „Убеден съм, защото виждам какво се случва в държави на Европейския съюз, знам, че в някои от министерствата се създадоха специални звена, които да работят срещу тази пропагандна дейност“, каза заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ.

Цветанов, който преди два дни се върна от Националната молитвена закуска в САЩ, обясни: „Хибридните атаки са факт от 2015-2016 г. и когато един добре запознат човек се запознае с наратива на антиатаките и антиполитиките, които искат да се реализират в ЕС, ще види, че имаме антиевропейски съюз, анти-НАТО, анти-САЩ, антигражданско общество, и наративът показва, че има определен интензитет в определени периоди и той съвпада предимно с предизборни периоди.“

Точно затова той бил убеден, че в предстоящите европейски избори ще има руска атака, за да може националпопулистите да намерят място в Европейския парламент и да се разклати ЕС.

Цветанов съобщи, че парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя към случая „Скрипал“. Има информация, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на руския бизнесмен, а е пребивавал у нас и преди отравянето на българския.

„Трябва да разберем първо дали има съвпадение на датите и периодите, в които е посещавал страната ни и Великобритания. За Великобритания вече е установено, че е имало присъствие на този служител на службите на Русия. Ако има подобно присъствие в същия период в България, когато съвпада с казуса „Гебрев”, тогава ще има много интересни въпроси, които ще бъдат зададени на компетентните органи и на тези, които трябва да отговорят“, каза Цветанов.

На въпрос възможно ли е да се стигне до изгонване на руски дипломати зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че има лична позиция, но ще се въздържи да я сподели.

1 коментар

  1. Plame каза:

    A toi Cvaki antibalgarski

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране