16.09.2015 | 0:02
Случване на буквален разпит по пътя на причината от положените резултати
За кого бият звънците

Радио “Фокус”: В НС продължава работата на второ четене по Закона за предучилищното и училищно образование. Реакциите по него и забавянето му вече го превърнаха дотам в многострадален, че мнозина се питат кога най-после ще се случи. А приемането на този законопроект е важно. То гарантира първата стъпка на така очакваната реформа, за която е важно отново да говорим и заради началото на новата учебна година с председателя на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова. Г-жо Дамянова, с какво чувство посрещате това начало и вие, в комисията по образованието и науката? Дали и вие поне по малко сте свързани с тази емоция? Чувствате ли се седнали на учебният чин, в очакване на знания и изпити?

Милена Дамянова, ГЕРБ: …В България чувството, което аз лично като председател на Комисията изпитвам, е чувство за голямата отговорност за това, че ние политиците сме отговорни за този ход на реформата, за който и вие споменахте във вашият анонс. Да, в момента се разглежда в пленарна зала на второ четене Законопроектът за предучилищното и училищното образование… Той засяга една реформа, която системата очаква от може би 2003-та година насам и която някакси все не се случва. Отговорността е наша, на политиците. Разбира се, 15-ти септември аз лично ще посрещна и с чувство на благодарност към учителите, защото въпреки трудностите те отново ще поведат децата ни по пътя на познанието, ще продължат поредна година да ги даряват с грижа, да ги учат да бъдат смели мечтатели и добри хора. Аз мисля, че ние дължим тази благодарност към тях, дължим им уважението, но също така и сме длъжни да бъдем заедно с тях по пътя на реформата и по пътя на промените, защото важно е детската градина и училището да бъдат общности. Те трябва да бъдат общност, в която ние като възрастни ще дадем нашите деца.

РФ: Задавам ви този въпрос ненапразно. За започването на реформата в образованието българските учители се уповават именно на вас – народните представители. Но се питам в момента, след като основните акценти от Закона (за училищното и предучилищното образование) са взети буквално от залегналите в Националната програма за училищно образование и предучилищно възпитание и подготовка, приета с пълен консенсус и внесена през 2006-та година от тогавашния Министерски съвет с министър-председател Сергей Станишев, та се питам, защо сега ви атакуват от БСП? Защо забавят приемането на закона?

МД: Вие всъщност отговорихте на въпроса. Единствената цел, която преследват колегите от БСП, тъй като аз нямам обяснение за техните реакции, това е забавянето на закона.

РФ: Какво печелят от това? Какво печели образованието, какво печелят учителите от буксуването на една иначе очаквана от тях реформа? Какво печелим всички от неадекватното към изискванията на съвремието образование?

МД: …Темата е удобна за извличане на политически дивиденти… Аз лично смятам, че когато говорим за образование, когато се реализират реформи и стъпки в сферата на образованието, трябва да загърбим политическите си и партийни пристрастия и приемствеността и последователността трябва да бъдат основните принципи, на които стои една реформа, а не да се опитваме да извличаме дивиденти на гърба на децата ни. Защото точно това се случва. Утре отново предстоят национални изследвания за грамотност, в които нашите деца ще участват. Ако реформата не се случи, ние отново ще бъдем в дъното на класациите и тогава отново учителите и отново експертите ще бъдат подложени на разпит в буквален смисъл на думата за причината от положените резултати. Политиците отново ще се скрият. Мисля, че вече прекалено дълго се забави тази реформа, прекалено дълго чака обществото и децата ни. Прекалено дълго чакат да получават образованието, което да им гарантира добра реализация на пазара на труда. Да им гарантира усвояването на ключовите за 21-ви век умения, които са в основата на тези международни изследвания за грамотност, за които споменах. И ние им го дължим.

1 коментар

  1. махай се ма мършо герберска каза:

    ТОЯ БОКЛУК ДОУНИЩОЖИ УЧИЛИЩАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране