07.02.2024 | 11:16
Службите търсят руски пари в новата партия на Васил Божков
След претърсванията в сградата на "Московска", бизнесменът е наредил да се прегледа внимателно всяко кътче там за подслушвателни устройства и скрити камери

Руски пари ще бъдат инвестирани в политическия проект около Васил Божков. С такава информация разполагат службите за сигурност, научи „Филтър“ след операцията на МВР в офисите на бизнесмена.

Официално беше съобщено, че посещението на цивилни служители в сградата на ул. „Московска“ е заради разследването за убийството на Алексей Петров. Там Божков е под домашен арест. Разследващите бяха няколко часа в офиса му, където седмица по-рано е имало събиране на негови последователи и поддръжници, за да обсъждат предстоящия политически проект. Тогава Божков е заявил, че финансиране ще има, въпреки че неговите авоари са под запор.

Влизането в офиса по неотложност и без разрешение на съд повдигна много въпроси. „Филтър“ научи от приближени на хазартния бос, че след претърсванията в сградата той е наредил да се прегледа внимателно всяко кътче там за подслушвателни устройства и скрити камери. Мнителността на дипломирания математик не е случайна. От много години насам офисите и домът му са снабдени с подобна техника, която заглушава някои честоти, включително и на мобилни оператори.

Информацията за евентуална връзка на Божков с руски бизнесмени и политици е известна както на ДАНС, така и на МВР, научи още „Филтър“. Според анализа на данните е възможно Русия да подготвя влияние върху политическия живот у нас с подобни приятелски настроени фигури като обвиняемия хазартен бос. Странната акция в офиса му, както и на още 4 негови адреса преди две седмици, е била свързана и с нея, но в пълна секретност.

Божков излетя към Дубай точно преди 4 години, само ден преди акцията на всички служби – прокуратура, НАП, МВР, ДАНС и други институции. По искане на България той беше задържан в ареста там, но прекара в луксозна килия само 2 седмици. Още тогава у нас пристигна информация, че от ареста Божков е поискал от руските власти да се застъпят за него. Дори е бил посетен в ареста от рускоговорещи. След това в Абу Даби пристигна на посещение Сергей Наришкин, който е шеф на външното разузнаване в Москва. Ден по-късно Божков беше освободен, а по-късно съдът там отказа да го екстрадира.

Васил Божков е имал сериозен бизнес в Русия и придворните й републики от бившата СССР. Това стана ясно по време на мярката му за неотклонение в края на август, когато той изненадващо се прибра в България.

Тогава прокуратурата изнесе данни, че офшорки на бизнесмена са свързани с покойния вече Евгений Пригожин, който ръководеше частната армия „Вагнер“. Дружествата управлявал Георги Попов, който е дясната му ръка и е обвиняем заедно с него по делото за хазарта и за пране на пари.

Още при анексирането на Крим през 2014 година Божков е поздравил партньорите си там и това е открито в компютъра му по време на разследването. Имал е комуникация и със санкционирания руснак Адам Миклер, с когото имали планове за общ бизнес в хазарта. Бил близък и с Алексей Гардер, който също е човек на Кремъл.
Самият Васил Божков потвърди, че познава Пригожин отдавна. Освен това има и дял в приватизираната държавна хазартна компания на Грузия, която е приятелски настроена към Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране