04.09.2018 | 18:16
Спокойно – оставки може и да няма
Подкрепата за запазване на регионалния министър Нанков ще направи нелогично махането на Радев и Московски

Цялата шумотевица около поемането на политическа отговорност заради катастрофата край Своге може да се окаже трик за разреждане на напрежението и оставки да няма. Това се разбра от изявленията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и представители на „Обединени патриоти“ след драматичната четиричасова сбирка на коалиционния съвет, приключила в понеделник през нощта.

В ГЕРБ има сериозна подкрепа за министъра на регионалното развитие Николай Нанков, заяви Цветанов във вторник пред бТВ. Има голяма вероятност Нанков в крайна сметка да запази поста си, коментира и депутатът от „Обединени патриоти“ Борис Ячев (НФСБ) пред БНР. „Очаквам по-малко от три оставки“, потвърди и обединеният патриот Явор Нотев („Атака“), според когото на този етап нямало нужда от нито една оставка.

Всичко зависи от министър-председателя. „Съобразяваме се с всяко едно предложение за персонален и структурен състав на МС, внесено от премиера“, каза Цветанов, попитан дали може в крайна сметка да не се стигне до гласуване на оставките. Като се има предвид, че пътната агенция, която е пряко отговорна за пътищата, е под шапката на МРРБ, то политическата отговорност за некачествения път край Своге би трябвало да се поеме на първо място от регионалния министър Нанков. Именно с този мотив и с уговорката, че нямат вина за зловещата катастрофа, Нанков подаде оставка миналия петък заедно с министрите на вътрешните работи и на транспорта Валентин Радев и Ивайло Московски.

Махането на Радев и Московски при евентуално политическо „помилване“ на Нанков би изглеждало абсурдно, защото тогава ще излезе верен слухът, че премиерът Бойко Борисов е искал да се освободи от двамата министри и просто си е търсел повод. Всичко ще се реши на лидерската среща ГЕРБ – „Обединени патриоти“ идния понеделник, когато ще стане ясно дали и какви рокади ще има в правителството, след като Борисов намекна по-рано и за други смени в кабинета. Не по-късно от края на другата седмица нещата ще бъдат приключени, прогнозира Цветанов.

„Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата“

Той уточни, че премиерът е приел оставките на Нанков, Радев и Московски заради трагедията със 17 жертви край Своге, но парламентът предстои да ги гласува. „Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата. Парламентът трябва да гласува, когато одобрим заместниците им. В понеделник ще има нов коалиционен съвет и тогава ще се влезе в детайли“, каза Цветанов във вторник сутринта пред бТВ.

Драматичният коалиционен съвет в понеделник вечерта бе доминиран от поредния конфликт в „Обединени патриоти“ (ОП), поради което въпросът с оставките е останал на заден план. Въпреки продължаващия раздор помежду им, ОП за пореден път се зарекоха, че остават в управлението, защото милеели за народа и не искали страната да изпадне в хаос. „Не сме глупаците, които ще върнат БСП с ДПС във властта“, декларира след заседанието вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, независимо че свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски хора участват във властта от квотата на „Обединени патриоти“.

Спонтанна подкрепа на кметовете за Нанков

Коментирайки темата за трите оставки, във вторник Цветанов направи паралел с останалите на поста след оставки министри Теменужка Петкова и Бисер Петков. „Тогава видяхме настроенията на обществото и след разговори премиерът не продължи процедурата“, каза той и отново напомни, че въпросът ще се обсъжда в понеделник. „Има сериозна подкрепа за министър Николай Нанков“, допълни Цветанов. По думите му вчера спонтанно повече от половината кметове са застанали в негова подкрепа, тъй като за местната власт регионалният министър е съществена част от управлението на регионите.

Борис Ячев: Възможно е редуциране на подадените и приети оставки

След вчерашния съвет на управляващата коалиция е възможно редуциране на подадените и приетите оставки до следващия понеделник, но това зависи от решението на ГЕРБ, заяви Борис Ячев от НФСБ. Има голяма вероятност регионалният министър Николай Нанков в крайна сметка да запази поста си, уточни той. „Имам наблюдение, че сред голяма част от депутатите от ГЕРБ тези оставки не се приети еднозначно. Имаше заявено решение на депутатите от НФСБ, че ние няма да гласуваме за оставките на тримата министри. Колегите от ВМРО, също мисля, че заявиха, че ще се въздържат от оставката на регионалния министър Николай Нанков. Възможно е да има редуциране на подадените и приетите оставки до следващия понеделник“, заяви Ячев пред БНР.

Според Явор Нотев и тримата министри трябва да останат

„Очаквам по-малко от три оставки“, каза и Явор Нотев от „Атака“, според когото „искането на оставки не е решението на ситуацията, която ги предизвика – тази трагедия в Своге“. Неговото лично мнение, че и тримата министри трябва да останат на този етап, „защото оголването на цялата тази линия – на министерствата, които има отношение за сигурността на движението на пътя без приемственост и поемане на отговорност за това, което е правено до сега, е прибързан ход“.

По-рано неговият партиен началник Волен Сидеров подкрепи напълно премиера за оставките, за разлика от вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който се обяви твърдо против. Както обясни Симеонов, само идиот можел да вярва, че не шофьорът, а

пътят е виновен за катастрофата. Това бе причината Симеонов отново да се закани, че ще напусне управлението и отново да остане, но при условия – важните управленски решения да се обсъждат от коалиционния съвет и правителството ефективно да изпълнява програмата си.

Веднага след това другият съпредседател на ОП – вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се обяви за /“диалог без условия“/ (интересно тогава върху какво ще е диалогът, но това е друга тема) и за запазване на патриотичната коалиция. Накрая третият съпредседател на ОП Волен Сидеров – лидер на „Атака“ и шеф на парламентарната група на ОП, поиска Валери Симеонов да напусне вицепремиерски пост. Последва коалиционният съвет, на който тримата вкупом заедно с ГЕРБ обявиха ,че продължават напред.

Изявления до момента не е правил премиерът Борисов, който свика лидерите на управляващата коалиция между две пътувания – след като се върна от Черна гора в понеделник и за пореден път сдобри коалицията, във вторник той отпътува за Израел.

Борисов не управлява еднолично

„Премиерът не взима еднолично своите решения“, увери междувременно Цветанов по повод обвиненията на Валери Симеонов. “Това, че някой пресъздава фактите по този начин, е друго. В момента всеки един проблем в държавата всеки го адресира до премиера Борисов. Затова съм по-критичен към вицепремиерите и сега всеки работи, но не се дава гласност на това, което се случва“, каза той.

Караянчева: Ако оставките им бъдат приети, тримата министри се връщат в НС

Председателят на парламента Цвета Караянчева уточни пред БНТ, че ако оставките на Нанков, Радев и Московски бъдат приети, тримата ще се върнат в парламента. Те са професионалисти, няма да бъдат изгубени за политиката, парламентът ще спечели с тях. Очакваме да видим какво ще се случи“, посочи тя.

Волен Сидеров не е заплашен от смяна като шеф на парламентарната група

„Коалицията е стабилна и продължаваме да изпълняваме програмата си“, увери още Цветанов и посочи, че конструкцията на едно коалиционно правителство е винаги под напрежение. По повод снощните разговори и появата на Красимир Каракачанов със синя каска, той коментира, че е била добавка към разговора и шега. По думите му има напрежение между партньорите заради липсата на комуникация. „В името на стабилността решихме да платим цената и да останем заедно. Няма как да заличим острите думи и обидите, но решихме вече да не си правим проблеми“, каза Волен Сидеров след края на заседанието в понеделник.

„Действително плащаме цена. Всяка една реакция вътре в коалицията, независимо дали е голяма или малка, е нещо, което рефлектира сред обществото и върху имиджа на всяка една от политическите партии“, съгласи се на следващия ден Борис Ячев от НФСБ. И успокои, че искането за промяна в работата на парламентарната група на ОП не означавало оставката на Сидеров, както той изтълкува предния ден. Подобно уверение даде и Цветанов, декларирайки, че самият той няма да е следващият вътрешен министър, защото като започнало сегашното управление, той поел ангажимент да е председател на парламентарната група на ГЕРБ, а Волен Сидеров – на тази на „Обединени патриоти“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране