05.01.2020 | 12:15
Сръбският външен министър се заяде с България
За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия, заяви Ивица Дачич
За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?

С тези думи, намесвайки страната ни, сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич коментира тази сутрин пред държавната телевизия тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия.

Между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора. По време на интервюто Дачич, който е бивш говорител на диктатора Слободан Милошевич, намесва България. Само за няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000, и живее в пълна мизерия, посочва БГНЕС.

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона. Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е “имало проблем с превода”.

Борисов поиска Дачич публично да се извини и каза: “Какво точно иска Ивица Дачич? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза, и още по-малко сръбският и българският народ.

В края на ноември сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. Отново пред РТС Дрецун заяви, че България масово шпионирала Сърбия.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Дачич отвлича вниманието на Сърбите от проблемите които е направил с Черна Гора, като насочва гнева им към България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране