22.02.2021 | 9:25
Страхът от коронавируса ще предопредели резултатите от изборите
Коалицията ГЕРБ – СДС засега запазва лидерската си позиция (25,2%), следвана от БСП за България (22,5%)

Страхът от коронавируса и липсата на алтернатива ще са причина за ниска избирателна активност и те ще предопределят вота на 4 април. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Юрий Асланов.

„Хората, които не се страхуват да отидат в магазина и да гласуват са едни и същи. Възможно е страхът да ескалира и в този случай трябва да очакваме спад на изборната активност“, добави той.

„Пандемията, а не политиката ще предопредели изборите за Народно събрание на 4 април. Това е изводът от социологическото изследване на Агенция „Афис“, финансирано с нейни средства и проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 българи“, уточни водещият Антон Хекимян.

Коалицията ГЕРБ – СДС засега запазва лидерската си позиция (25,2%), следвана от БСП за България (22,5%). На трето място е „Има такъв народ“ (14,2%), на четвърто – ДПС (11,5%),  на пето – ДБ (5,6%), на шесто – „Изправи се! Мутри вън“ (4,1%).

На въпроса дали ще гласуват 9,8% от анкетираните отговарят с „Не“, а 43,9 на сто обявили, че ще дадат своя клас. При условие, че епидемичната обстановка се промени преди вота на 4 април, процентът на негласуващите скача на 12,9, а не тези, които са готови да гласуват пада на 31,7.

„Миналата година с протестите започна един процес на ерозия на доверието в управляващото мнозинство. Сега 2/3 от пълнолетните българи отхвърлят статуквото. Логично беше да се очаква, че кулминацията на този процес ще съвпадне с предстоящите избори, но в един момент тази логика се скъса, тъй като антиправителствените нагласи се пръснаха в много посоки“, коментира социологът.

„На предстоящите избори те няма да намерят концентриран израз. Недоволните няма да изберат една от политическите формации като основен инструмент за наказание и промяна. Затова ГЕРБ остава водеща политическа сила“, добави той.

„За първи път от съществуването си тази партия има интерес от ниска избирателна активност. Тя винаги е разполагала с широка периферия, благодарение на която е печелила убедително избори. Този път това не е така. Битката на твърдите ядра е в интерес на управляващите“, подчерта Асланов.

„Слагат и чудеса. Възможно е партии, които досега не са минавали 4-процентната бариера, да попаднат в следващия парламент“, каза той, след като водещият го пита дали може партията на Слави Трифонов да стане втора политическа сила.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране