08.10.2020 | 23:34
Студен душ от Путин за арменците
Планът на Армения, която понася поражения в окупирания от нея Нагорни Карабах, да въвлече Русия във войната, се оказа напразен

„Шок от Путин за Армения“ /в. „Йени шафак“/, „Студен душ от Путин за арменците“ /в. „Тюркие“/, „Пашинян смразен“ /в. „Акшам“/, „Пашинян сащисан“ /в. „Дирилиш постасъ“/ – това са някои от заглавията в турския печат днес, който продължава с темата за конфликта между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах.

Според турските вестници руският президент Владимир Путин е попарил със свое изказване очакванията на Ереван за руска намеса в конфликта.

„Планът на Армения, която понася поражения в окупирания от нея Нагорни Карабах, да въвлече Русия във войната, се оказа напразен. Руският държавен глава Путин хвърли в шок искащия подкрепа Ереван, заявявайки: Ние имаме отговорности по отношение на Армения, само че сблъсъците не са на арменска земя“, пише „Йени шафак“.

Вестникът посочва, че още от самото начало на сблъсъците арменският премиер Никол Пашинян очаква задействането на Организацията на договора за колективна сигурност /ОДКС/ срещу Азербайджан.

„Москва обаче заявява, че Нагорни Карабах не влиза в обсега на ОДКС“, пише „Йени шафак“. „Путин отхвърли пред камерите телефонно обаждане на Пашинян с думите: „Зает съм, после ще говорим“, допълва вестникът, според който „не може да не направи впечатление, че Путин стои на дистанция от Пашинян“.

„Русия обърна гръб“ на арменците, коментира и в. „Тюркийе“. Според това издание „фантазиите на Пашинян са рухнали с отговора на Путин, когото /арменският премиер Пашинян/ е потърсил за помощ“. „Нагорни Карабах не е ваш“, гласял отговорът на Москва. Според Кремъл също така е нужно съгласието на Азербайджан, за да отидат руски умиротворители в Нагорни Карабах, посочва „Тюркийе“.

От страна на азербайджанския президент Илхам Алиев пък призивите на Пашинян срещнали отговора: „Ще подновим преговорите с Армения, когато приключи горещият етап на военния конфликт“, пише „Дирилиш постасъ“.

Според изданието само за десет дни Азербайджан е обърнал баланса в региона, който е бил напуснат от 75 хиляди арменци.

„Руският лидер огорчи търсещия подкрепа Пашинян“, отбелязва и „Акшам“, визирайки същото изказване на Путин пред руска телевизия. „По силата на някои споразумения Русия има отговорност за отбраната на Армения“, казал Путин. „Сегашната война с Азербайджан обаче не се води на арменски земи“, добавил руският президент, цитиран от „Акшам“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране