29.03.2021 | 8:44
Суецкият канал е освободен от гигантския контейнеровоз
Броят на чакащите за преминаване кораби вчера наближи 370

Гигантският контейнеровоз, блокирал Суецкия канал, е освободен от засядането и отново плава, съобщава Би Би Си, позовавайки се на разпространено в социалните мрежи видео, на което се вижда кърмата на кораба „Ever Given“ да се залюлява. За освобождаването са използвани багери и влекачи.

Сайтове за следене на корабния трафик потвърждават информацията за разблокирането на канала. Според данните задната част на контейнеровоза се е отдалечила от западния бряг.

„Задръстването“ на важната плавателна артерия започна да взима застрашителни размери – броят на чакащите за преминаване кораби вчера наближи 370. Сред тях и 25 петролни танкера. Вчера от „Бернхард Шулте“ заявиха, че „значителен напредък“ е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента. Корабът помръдна след като дузина влекачи работеха паралелно по драгирането на пясъка и тинята около носа. Бяха отстранени и около 9000 тона воден баласт от „Евър Гивън“ (EverGiven), но в края на краищата корабът остана в същото положение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране