20.12.2020 | 18:08
Светът спира полетите от Великобритания заради новия Covid щам
Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят

Редица европейски държави спират или обмислят спирането на полетите от Великобритания, след като премиерът ѝ Борис Джонсън обяви в събота, че в Южна Англия е открит нов щам на коронавируса, който е 70 процента по-заразен от досагашния, но в същото време изглежда е по-малко смъртоносен.

В неделя първо Нидерландия, а после Белгия обявиха, че затварят летищата си за британците. Малко по-късно и Италия заяви, че ще въведе същата мярка, но не бе посочено от кога, а Германия и Франция обмислят да приложат същите ограничения.

„Франция много сериозно обмисля подобен вариант“, подчерта телевизионният канал Бе Еф Ем. По негови данни официалното съобщение, че се прекъсват въздушните и жп връзките, ще бъде направено в близките часове.

Вероятно ще се търси координирано решение на страните от ЕС в тази сфера.

„Има много въпроси относно тази мутация и дали тя не е вече на континента“, каза белгийският премиер Александер де Кро при обявяването на мерките срещу Великобритания. Той уточни, че транспортните ограничения ще останат в сила най-малко 24 часа, и изрази надежда, че до вторник ще има повече яснота по въпроса.

По-рано Нидерландия забрани полетите от Обединеното кралство до края на годината, след като британският премиер Борис Джонсън съобщи за нов вариант на вируса, който е с до 70 на сто по-заразен.

„Силно заразна мутация на вируса, предизвикващ Covid-19, се разпространява във Великобритания. Казват, че тя се разпространява по-бързо и по-лесно и е по-трудна за откриване“, се казва в изявление на нидерландското министерство на здравеопазването. В него се подчертава, че националният институт за обществено здравеопазване и околна среда препоръчва „да се ограничи максимално“ всякакво излагане на новия щам.

В момента се проучва въпросът за въвеждане на ограничения върху пристигащите по вода и суша.

Германия също „обмисля сериозно“ да спре полетите от Обединеното кралство и Република Южна Африка във връзка с новия щам на коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на източник от здравното министерство в Берлин.

Генералният директор на Управлението на парижките болници Мартин Ирш заяви в ефира на радио Ер Те Ел, че „към момента новата мутация на коронавируса не е откривана на територията на Франция“.

„Тази сутрин звънях във всички лаборатории, които наблюдават ситуацията – нито една не е открила мутирал вирус във взиманите проби“, каза експертът.

В същото време британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че новият щам на новия коронавирус е „извън контрол“ и оправда връщането на строгите мерки в Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

За жалост новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти, заяви Ханкок в ефира на Скай нюз.

В събота правителството на консерватора Борис Джонсън обяви, че отново въвежда карантина в Лондон, в Югоизточна Англия и в част от източната ѝ част. Това ще принуди над 16 милиона британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи.

Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят, съобщи експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за ББС.

Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изследваме, да видим как се разпространяват и какви са последствията от тях, добави тя.

Новият вариант на Covid-19 е бил регистриран освен във Великобритания в Дания, Нидерландия и Австралия, каза още здравният експерт.

„Ще съобщаваме на страните членки и обществеността актуалната информация“, обеща СЗО в Туитър.

В събота Лондон ревизира мерките се срещу коронавируса и ги затегна тонова заради новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, който по думите на британския премире Борис Джонсън може да е да70 процента по-заразен от досегашния щам.

В същото време Джонсън подчерта, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна.

От неделя в Лондон и югоизточна Англия отново е в сила максималното равнище на ограничителните мерки заради разпространението на новия щам.

Джонсън призова британците да се подготвят за едно по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Нещата ще са радикално различни до Великден, увери той, визирайки започналата кампания по масово ваксиниране на населението във Великобритания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране