24.03.2021 | 21:27
Световна излагация
Няма държава и посолство, които да не развиват свое разузнаване и контраразузнаване. Защо обаче само Русия е на прицел?

От няколко дни България се тресе в поредната „шпионска афера“, в която по презумпция е замесена Москва, а набедени са наши военни, държавни служители и руски дипломати. „Предателите“ българи бяха задържани, Софийският военно-окръжен съд ги остави за постоянно в ареста, а двама руски дипломати са обявени за персона нон грата.

След седмици, дори повече от месец мълчание Иван Гешев изпълзя на светло с поредния фойерверк, с който трябва да впечатли обществото и най-вече „западните партньори“. Нищо, че на фона на умишлено скривани престъпления и далавери, свързани с властта у нас, на всяка негова акция се гледа с недоверие.

Няма да коментирам „шпионажа“. Доколко обаче действията на прокуратурата и съда са законосъобразни? Скандалът може да стигне до международен съд, където страната ни да бъде ударена за пореден път, предупредиха юристи. Те припомнят, че след делото „Мустафа срещу България“ Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично е приел, че военните съдилища нямат право да съдят цивилни граждани дори тогава, когато едната част от подсъдимите съучастници са военни, а другата – цивилни. Оттук следва, че военният съд в случая не е компетентен да разглежда мярката за неотклонение.

Тоест със сигурност Гешев и неговата настояща гордост – военните съдилища, са заработили поредно осъдително решение срещу България.

Това, освен парично обезщетение, струва и големи репутационни щети. За сетен път ще се разбере, че българската съдебна система, в лицето на прокуратурата и съда, не зачита върховенството на правото и Европейската конвенцията за правата на човека. Още по-нелепо е поведението на самия Гешев, който вдига шум и раздава квалификации – нещо абсолютно недопустимо. А като капак се хвали и с действията на военните съдии. Главен прокурор се гордее със съда?! С неговия съд!

Такава световна излагация и некомпетентност! Колкото до въпросния „шпионаж“, няма държава и посолство, които да не развиват свое разузнаване и контраразузнаване. Защо обаче само Русия е на прицел? Може би защото американските шпиони у нас са просто официално акредитирани като такива, та в случая имаме услужлива демонстрация на подлизурщина.

Кой може да потърси отговорност от представителите на прокуратурата за недопустими изявления по време на брифинга и за нарушаване на законите, ако не „надглавният прокурор“, който трябва да разследва Гешев? Жалба до него вече е подал адвокат Васил Т. Василев, който е защитник на един от обвиняемите „шпиони“. Същият се кани да сезира и Страсбург. Друг е въпросът, че Гешев едва ли ще се впечатли от нарушенията си. Да не му е за пръв път? Нали не той ще плаща при евентуално бъдещо осъждане на България в ЕСПЧ!

Ще го плати ДЪРЖАВАТА, т.е. ние. Основният проблем остава мутренското управление, което създава условията за цялото това безхаберие.

Валентин Георгиев, „Дума“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране