09.04.2020 | 22:47
Световната банка опроверга Горанов
3,7% спад на икономиката ни през тази година очаква финансовата институция

Икономиката на България ще изпадне в рецесия през тази година поради въздействието на КОВИД-19 върху износа и вътрешната активност. Очаква се БВП да намалее с 3,7% през 2020 г. Това пише в пролетната икономическа прогноза на Световната банка (СБ) за Европа и Централна Азия. Тя очаква по-голям спад от този, който прогрозира финансовият министър Владислав Горанов. Според него най-негативният сценарии е растежа през тази година да спадне с 3%. Прогнозата на СБ за 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9%.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пък заяви, че всеки месец на извънредни мерки и блокади, заради разпространението на коронавируса, струва около 2-3% от БВП на страните от ЕС.

Бившият вицепремиер Даниела Бобева пък прогнозира спад от 5-6% през второто тримесечие. Прогнозата на СБ за 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9%.

Според Фабрицио Зарконе, мениджър на СБ за България, Чехия и Словакия, „сега повече от всякога е необходим специален акцент върху бедните, тъй като те са по-уязвими от здравни сътресения и е по-вероятно да страдат от загуби на доходи в резултат на карантината и прекъсването на икономическата дейност“.

СБ рязко понижи перспективите си за развиващите се пазари в Европа и Централна Азия през тази година поради епидемията от коронавирус, но заяви, че тези икономики могат да се върнат към стабилен растеж през 2021 г., съобщава „Ройтерс“.

От банката заявяват, че основният сценарий предвижда БВП в развиващите се страни и нововъзникващите пазари в региона да се свие с 2,8% през 2020 г., докато по-лошият сценарий включва по-дълбока рецесия, като растежът ще се свие с 4,4%. Това е ревизия на предвижданото намаление от 5,4% до 7% спрямо прогнозите на банката само преди три месеца.

Докладът обхваща широк регион, който включва България, Унгария, Литва и Полша, както и Сърбия, Беларус, Украйна, Грузия и Казахстан. Той казва, че основният сценарий става все по-малко вероятен, а лошият изглежда по-вероятен. Пандемията дойде в доста крехък момент за региона, казва банката.

Икономическата активност може значително да се възстанови през 2021 г., като БВП трябва да се увеличи между 5,6% до 6,1%, но много ще зависи от това кога мерките за ограничаване на вируса бъдат премахнати, заявяват от СБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране