01.10.2020 | 0:09
Световната банка ще консултира властта за зелената сделка срещу 2,5 млн. лв.
Средствата ще са от оперативната програма "Добро управление"

Световната банка (СБ) ще консултира България за т.нар. зелена сделка срещу 2,5 млн. лв., реши правителството вчера. СБ ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със зелената сделка в осем енергийно интензивни региона – Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище.

С решението се одобрява сключването на договор за консултантски услуги между Министерството на енергетиката и СБ на стойност 2,5 млн. лв. Средствата ще са от оперативната програма „Добро управление“, съобщиха от МС. Отделно от това средства за подготовка на териториалните планове на засегнатите от прехода въглищни региони Стара Загора, Перник и Кюстендил са осигурени по линия на Европейската комисия.

Заради зелената сделка държавите членки трябва да подготвят един или повече териториални планове за преход за най-засегнатите региони от своята територия, които се нуждаят от подкрепа. Планът за всеки регион трябва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите. Подготовката на териториалните планове е условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход. Фондът ще бъде фокусиран върху териториите, които са най-засегнати от климатичния преход, и преквалифицирането и активното приобщаване на работната ръка в тях.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране