26.02.2021 | 9:39
Свободното ваксиниране спря
Ваксините свършиха, а доставките се бавят. Бойко Борисов заплашва със съд

Спряха т.нар. зелени коридори за ваксинация срещу КОВИД-19. Ваксините свършиха, а доставките се бавят. „АстраЗенека“ намали количествата за Европа, а България ще получи до август едва 40% от предварително обявените бройки.

„Ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали“, безадресно заплаши Бойко Борисов. Евродепутатът Петър Витанов обаче го опроверга, че според договорите с „АстраЗенека“ ЕК не може да търси правата си по съдебен път, а само може да не плати на компанията оставащата част от парите.

В България продължава ръстът на заболеваемост от КОВИД-19, леглата за средно и тежко болни са заети на 47%, а реанимационните – на 51%.

Ангелов призна, че едва 40% от очакваното количество на ваксината ще се получат до август. „Уважаеми представители на „АстраЗенека“, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини. Настояваме да се спазват уговорките“, започна той поредната си пресконференция. Ден по-рано изненадващо станало ясно, че на 1 март България може би ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437. От договорените за февруари над 451 хил. дози пък щели да дойдат 170 400. Ангелов увери, че при пристигането на обещаните 52 800 дози половината ще бъдат запазени за „втора игла“. По-късно в писмо до медиите „АстраЗенека“ писа, че „до средата на март сe очакват още две доставки“.

Ядосан и с назидателен тон премиерът Бойко Борисов заяви, че големите компании-производители на ваксини трябва да спазват договорите с Еврокомисията. „Ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините“, закани се премиерът. Борисов обаче не даде знак, че властта в България обмисля каквито и да било други варианти за намиране на ваксини за българските граждани, освен да чака трите одобрени в ЕС лекарства.

Ваксините се бавят на фона на нарастващите нови случаи на КОВИД-19 и пациентите в болница. Седемдневната заболеваемост е 216 на 100 хил. население, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, което е ръст с 26% от миналия четвъртък. От думите му стана ясно, че леглата за пациенти с КОВИД-19 са на изчерпване във ВМА, „Пирогов“ и „Св. Анна“ в София. Заетостта на леглата в страната за средно тежки и тежки случаи е 47%, а на реанимационните – 51%. Смъртността обаче бележи лек спад. Въпреки това премиерът продължава да настоява за отваряне на заведенията и да се хвали с либералните мерки, които страната ни е въвела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране