25.02.2020 | 12:45
СЗО: Светът трябва да бъде готов за пандемия заради коронавируса
Заболяването и карантинните мерки представляват заплаха за икономиката на Китай и целия свят

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че светът трябва да направи повече, за да се подготви за евентуална пандемия заради коронавируса, съобщи BBC.

Все още е рано случващото се да се определя като пандемия, но страните по света трябва да бъдат на “етап на готовност”, смята СЗО.

Пандемия се обявява, когато заразно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много места по света едновременно. В момента обаче повечето заразени са съсредоточени в Китай, където около 77 000 души заболяха и над 2600 починаха.

Над 1200 са потвърдените случаи в други страни, като починалите са 20. Особена загриженост предизвика разпространението на болестта в Италия, Южна Корея и Иран. В Италия починаха още 4-ма души в понеделник, с което общият брой на жертвите в страната достигна седем.

Заболяването вече дава сериозно отражение върху световната икономика. Американските фондови индекси завършиха търговията в понеделник със спад от над 3%. Инвеститорите са обезпокоени от мащабите на разпространението на коронавируса, защото бумът на заболяването и карантинните мерки представляват заплаха за икономиката на Китай и целия свят.

„Пазарът подцени ситуацията с коронавируса. Сега вече е ясно, че той нанесе огромни щети на китайската икономика и не е ясно кога тя ще се възстанови. В тази връзка върви разрушаването на многобройните глобални търговски вериги, свързани с Китай. Неяснотата е огромна. Кога ще излезем от ситуацията и как ще стане това, не е ясно“, коментира експертът от американския институт CSIS Скот Макдоналд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране