02.03.2016 | 0:01
Тъй рече Цецерон в режим на диалогичност за максимално възможния вариант
Специфична терминология

БНР: Като начало да уточним – ще си позволяваме ли в този разговор да критикуваме МВР или под заплахата за национална сигурност можем да изтъкнем само похвалите? (Според Румяна Бъчварова критиките към МВР са посегателство върху националната сигурност – бел. “После”.)

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Аз смятам, че не бих казал “критикуване”, а просто различни гледни точки, защото винаги в различните гледни точки можем да намерим и правилното решение, което да бъде оптималният вариант както за обществото, така също и за всички служители на МВР. (…)

БНР: Вече сте председател на Вътрешната комисия (в НС). И отново – напрежение в сектор “Сигурност”. Знаете, вчера полицаите заплашиха с протести. При предишния протест застанахте на страната на полицаите. Обвинихте дори министър Бъчварова, че е виновна за напрежението. Сега какъв е вашият коментар? Протестите са отново за орязването на същите социални придобивки.

ЦЦ: Това, което съм разговарял и с министър Бъчварова, и с нейния екип, това, което съм разговарял и с колеги от Вътрешната комисия – преди да внесем като точка в дневния ред на комисията така предложените законодателни промени, ще направим обществено обсъждане. То се предвижда да бъде направено на 15-и този месец, за да може действително да чуем различните гледни точки и да намерим правилното решение при правилните изчисления, които трябва да бъдат представени, когато се обсъждат подобни сериозни теми.

…А мога да заявя категорично, че с министър Бъчварова сме имали няколко разговора през последните няколко дни и просто искам да работим като един екип и институционално да можем действително да се подкрепяме взаимно за решаване на проблеми, да могат да бъдат устойчиви и да няма промяна на законодателството в сектор “Сигурност” през следващите няколко години.

БНР: Това наистина е идеалният вариант – с министър Бъчварова да работите заедно.

ЦЦ: ...Трябва да намерим точно този баланс. Но точно затова казвам, че трябва да има дебат на чисто професионална основа… И много трябва да се говори, но трябва да се говори със специфичните термини и със специфичните изисквания. Затова искам тази обществена дискусия да бъде проведена в диалог със заинтересованите страни, с обществото, с неправителствените организации, за да може действително да имаме една стабилност, която да даде гаранция, че нещата ще се променят към по-добра ситуация… Това нещо трябва да стане, но то не може да стане с един разговор, който водим в момента в рамките на 10-15 минути. Затова правим тази обществена дискусия.

БНР: Предполагам обаче, че сте чули, че полицаите се оплакват от липса на диалог с министерството. Т.е. вие трябва да се явите като един посредник в тази ситуация.

ЦЦ: Аз, като председател на комисията, заедно с колегите, които са представители на всичките парламентарно представени групи в българския парламент, заедно с МВР, заедно с тези професионалисти, които са в системата на МВР, ще обсъдим темата и съм убеден, че ще намерим максимално възможния вариант, който да бъде действително възприет от всички заинтересовани страни по възможно най-добрия начин, защото ние ще представим анализи със съответната информация, която ще изискаме и ще ни бъде предоставена, за да можем ние като народни представители да вземем правилните решения.

БНР: Засегнахте ли се, между другото, от думите на господин Цацаров вчера, че реформата трябва да започне от МВР, не от прокуратурата?

ЦЦ: Аз разглеждам всичко като скачени съдове. Всички институции в България са като скачени съдове… Защото не е нормално да прехвърляме отговорността си чисто институционално. Защото ние трябва да имаме обща цел, а това е борбата срещу битовата, срещу организираната престъпност. За мен е изключително важно, когато ние работим заедно, тогава ще бъдем много по-добри и много по-успешни… Защото като представител сега в момента на законодателната власт, преди това бях част от изпълнителната власт, никога не съм прехвърлял отговорността върху някоя институция, а просто съм искал заедно с тези, които можем да участваме в този процес, да обединим усилията си, да протегнем ръце и да работим заедно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране