14.02.2019 | 20:41
Тайнственият „Федотов“ се оказа офицерът от ГРУ Денис Сергеев
Дали Емилиян Гебрев е отровен с "Новичок" или не може да докаже само специален анализ, какъвто досега не е правен

Мъжът с псевдоним „Сергей Федотов“, който е бил в България по време на отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г., е високопоставеният офицер руското военно контраразузнаване (ГРУ) Денис Вячеславович Сергеев. Това става ясно от публикация на разследващия сайт Белингкат, който преди десетина дни съобщи за пътуванията на Федотов до София преди почти 4 години.

В четвъртък сайтът публикува анонсираната тогава пълна версия на разследването си. Според Белингкат Сергеев е бил и във Великобритания при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал с веществото „Новичок“. Той има паспорт, издаден от същото подразделение – 770001 в Москва, издало и документите на двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал – Анатоли Чепига и Александър Мишкин.

Името, под което се подвизава – Сергей Федотов – му е дадено през 2010 г., датата на раждане е същата като тази на истинския Сергеев. През последните два месеца руските власти са започнали да заличават информацията за Сергеев от публичните си регистри. По същия начин са били „изтрити“ Мишкин и Чепига, пише Белингкат.

Отравянето на Гебрев

Изданието повтаря основните моменти за пътуванията на „Федотов“ до България през 2015 г. и съвпадението с отравянето на Гебрев. На 15 февруари 2015-та „Федотов“ пристига от Москва в Белград, а оттам на следващия ден се отправя в България, откъдето се връща в Москва на 22 февруари. Това е първата му визита в страната, чиято задача, съдейки по всичко, е била да се подготви последвалата операция, пише разследващото издание.

За втори път идва в България на 24 април с полет до Бургас и пак пътува до София. Напуска България на 28 април. Същата вечер бизнесменът Гебрев колабира по време на коктейл, а след това изпада в кома. Мъжът не използва купения си предварително билет от Бургас за Москва, а вместо това се прибира през Истанбул.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че се разследва опит за убийство. Според него само Великобритания може да потвърди дали Гебрев е бил отровен с „Новичок“.

Белингкат и неговият руски партньор – изданието The Insider – са се обърнали към няколко експерти в областта на химическите оръжия, включително към създателя на „Новичок“ Вил Мирзаянов, който казал, че направеният от лабораторията на Хелзинкския университет стандартен тест на може да даде отговор на въпроса дали Гебрев не е бил отровен със същото бойно отровно вещество като Скрипал. За да се отговори на този въпрос трябва да се направи допълнителен анализ, таргетиран специално за това вещество, казал Мирзаянов. От финландската лаборатория са потвърдили, че пробите още се пазят при тях, тъй че такъв допълнителен анализ може да бъде направен.

Източник от софийската болница, в която е бил лекуван Гебрев, казал, че той е останал жив като по чудо. Състоянието му е било критично в продължение на 2 седмици. При сина му симптомите са били същите, но състоянието не е било толкова тежко. След месец Гебрев е излязал от комата и състоянието му започнало да се подобрява.

Кой е Сергеев?

Сергеев е роден в казахстанското градче Ушарал близо до китайската граница през 1973 г. Служил е в армията в Новоросийск. Преместен е в Москва в периода 2000-2002 г. и се записва във Военната и дипломатическа академия. От 2004 г. до 2012 г. под истинската си самоличност работи в няколко фирми, чиито имена дублират тези на големи руски компании. Според „Белингкат“ тези компании са параван и всъщност се управляват от руските служби. В тях Сергеев се води собственик на част от акциите.

През 2009 г. мъжът тегли заем от руска банка в размер на около 1 млн. долара. По това време не притежава нито недвижим имот, нито кола. Тогава Сергеев се представя като консултант, работещ за фирмата „Лоревен Стил“. Година по-късно във формуляр за преброяване на населението „Федотов“ е посочил, че фирмата е базирана в Рига. Написал е и два телефонни номера за контакт с компанията. Проверка на Белингкат сочи, че такова дружество никога не е съществувало, а телефоните не работят.

Нов живот

След като получава новата си самоличност „Федотов“ се мести в Москва и посочва нов работодател – фирмата „Бизнес-куриер“. Проверка на разследващия сайт сочи, че в Русия има поне 25 компании с това име. През 2017 г. Федотов посочва, отново при преброяване на населението, че заплатата му е около 1000 долара на месец, но не обявява работодател.

Останалите пътувания

В периода 2012 г – 2018 г. „Федотов“ пътува много, използвайки два паспорта, издадени от познатата московска секция за лични документи. През 2012 г. мъжът е в Киев, година по-късно е в Душанбе, Таджикистан, а през 2014 г. – в Милано, Женева и Париж. Пътуванията са кратки – около десетина дни. През 2016 г. „Федотов“ посещава Лондон, Лион и Барселона. Париж. Лондон, Барселона, Женева и Ереван са дестинациите му през 2017 г., а миналата година пътува до Женева, Цюрих, Лондон и Рим.

Установени са и още пътувания през 2014 г. – до Чехия, Италия и Швейцария, по време на които той е бил заедно с мъж на име Александър Петров. Според Белингкат това име е използвано от заподозрения за отравянето на Скрипал Александър Мишкин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране