15.02.2015 | 20:07
Тънкият момент в така наречената външна политика
Недоразумението "Митов-външен министър" се оплете като пате в кълчища

„Дарик“: Дебатът за така наречения щаб на НАТО срещу „Пирогов“. Като сме член на НАТО България, те всички наши щабове не са ли щабове на НАТО?

Даниел Митов, министър на външните работи: Естествено, че са. (…)

Д: А трябват ли още пари за отбрана, както поиска президентът Плевнелиев в Мюнхен?

ДМ: Разбира се, че трябват! Българската армия трябва да повишава капацитета си. И между другото, говорейки за този координационен център, говорейки за ученията, които ще се провеждат тази година… А те, между другото се провеждат редовно – натовски учения в България си се провеждат непрекъснато. Сега покрай тях отново се създаде някаква тежка истерия, но това е до голяма степен и резултат на политическата среда, която се създава. Аз тук ще призова сериозните политически партии от опозицията в България да заемат категорична позиция и да ги призова за малко повече зрялост в поведението, когато става въпрос за геополитически избор на България и за националната ни сигурност! Българската армия трябва да повишава капацитета си и това ще стане през подобни учения, това ще става през присъствието на подобен координационен център в София, натовски!

Нашата армия има нужда да й бъде дадена малко повече сила. Зад нас стои много силен съюз – НАТО е най-силният военнополитически съюз в човешката история! Аз това съм го казвал и друг път – това са 28 държави, които формират повече от половината брутен вътрешен продукт на света. Това е мощ, която е съюзник на България. Но на Българската армия в частност трябва да й отделим повече внимание и според мен за в бъдеще трябва да се отделят повече средства за повишаване капацитета на Българската армия. Ние този ангажимент сме го поели и аз мисля, че няма нищо по-нормално от това. Аз не смятам, че има политическа партия в България, която да не си дава сметка, че трябва да си повишим защитния капацитет, трябва да повишаваме капацитета на Българската армия. (…)

Д: Добре, защо светът не постига споразумение да воюва срещу ИДИЛ, „Боко Харам“, талибаните в Пакистан, които убиха над 130 деца преди месец, ал-хусите в Йемен? Не се ли държи доста странно този най-мощен, с половината брутен вътрешен продукт свят, като си изнася посолствата от Йемен през тази седмица? Вие българското изнесохте ли?

ДМ: Ние сме изтеглили хората, които имаме, да. …Защото има опасност.

Д: …Няма Минск, няма разговори никакви – взимат, режат глави, палят клетки с хора… Толкова ли са силни тези от ИДИЛ?

ДМ: Тук става въпрос за друго, мм…

Д: Какъв е проблемът на най-мощният съюз на света да се справи с тях?

ДМ: Има следният проблем: първо, става въпрос за територията на Сирия в случая. Навлизането в тази територия ще означава определен политически проблем. Вие знаете, че светът в момента е разделен по отношение на режима на Башар Асад. Не трансатлантическият, европейският свят – ние там сме наясно какво представлява режимът на Асад! Но има държави в ООН, които се съпротивляват срещу идеята НАТО или други външни сили да влязат на територията на Сирия… Вижте, има и следния момент. Вие знаете колко пъти западният свят се е намесвал в такива ситуации и винаги се получава така. От една страна се пита: добре бе, като има някакъв такъв конфликт, защо не вземем да се намесим? Ние сме силни, ние сме мощни, можем да се справим бързо. Когато това се прави, в един момент започват обратните обвинения за някакъв вид амбиции на Запада…

Д: Защо се месите навсякъде?

ДМ: Защо се месите навсякъде и т.н.

Д: Е, то тук тънкият момент е, че трябва един „Минск“ с руснаците по този въпрос!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране