19.01.2020 | 23:41
Телевизията на БСП е пред колапс
Съкратена е голяма част от персонала, променена е програмната схема, но засега новините остават

Година след като стартира новата партийна медия на БСП – Българска свободна телевизия (БСТВ), тя преживява сериозен колапс заради финансов недоимък. Това призна донякъде и лидерът на партията Корнелия Нинова преди дни в сутрешния блок на bTV.

Именно Нинова наложи идеята БСП да има своя телевизия въпреки критиките, че това е скъпо начинание, което няма голям смисъл, казват от бургаското издание. Тази седмица тя обясни, че е имало съкращения на журналисти от медията, а от 1 януари са налице и промени в програмата. Процес на съкращения действал и в централата на БСП на „Позитано“ 20.

Финансовите проблеми пък вероятно се дължат на рязко намалените партийни субсидии през юли 2019 г. Тогава ГЕРБ и ДПС успяха да наложат със закон финансирането на партиите да падне от 11 на 1 лв. на глас. В края на годината последва нова корекция – субсидията стана 8 лв. на глас, но междувременно БСП явно е претърпяла сериозни щети.

В сутрешния блок на bTV Корнелия Нинова тази седмица каза: „Оптимизирахме максимално нещата, така че да не затворим телевизията и да продължим да работим“.  Проверка на „Флагман“ от няколко източника сочи, че положението в БСТВ, която бе открита на 24 януари 2019 г., в момента е доста тежко.

Оставка преди нова година са подали изпълнителният директор Любомир Коларов и заместникът му Петко Тодоров. Каква е причината – дали им е било подсказано да го направят или те сами са се оттеглили заради безпаричието и сериозното намаляване на щата, не е ясно.

Съкращението на персонал обаче е било доста мащабно и е засегнало десетки, твърди опонент на ръководството на БСП.  Източник от „Позитано“ обаче уверява, че не е точно така. Доста от съкратените всъщност били на граждански договор, защото работели и на други места.

Част от репортерите пък вече си намерили позиция в други медии. Заради ограничените финанси била променена програмната схема. Отпаднал е сутрешният блок, но са били оставени всички публицистични предавания. Имало идея да се спрат и новините, но надделяло обратното мнение.

След напускането на изпълнителния директор и заместника му обаче е настъпил управленски вакуум. В момента не може да се определи кой ръководи оперативно партийната медия.

Ключова роля обаче имала журналистката Кармелита Тонева, която отговаря за новините и публицистичните предавания.  Функцията на изпълнителен директор пък била възложена номинално на силистренката Вяра Емилова, която не е журналист, а е политическо лице. Тя е в тясното ръководство на БСП – секретар е на Изпълнителното бюро. Причината Емилова да стане директор е техническа – просто тя е шеф на Фондация „Дума“, която е едноличен собственик на БСТВ и през която става финансирането на медията.

Социалисти се надяват в следващите месеци положението да се позакрепи и подобри с новото повишение на партийните субсидии. Твърди се, че финансирането на БСТВ засега се подкрепя и чрез депутатите и прословутите две трети допълнителни пари, които те получават над възнаграждението си за подпомагане на дейността им като народни представители.

 Лъчезар ЛИСИЦОВ flagman.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране