05.02.2019 | 22:38
Тежка верижна катастрофа компрометира „високотехнологичната“ магистрала на ГЕРБ
Близо 30 автомобила се удариха в гъстата мъгла, за която светлинните табла на новия участък на "Струма" уж трябваше да предупреждават

Тежка верижна катастрофа с участието на близо 30 автомобила – леки коли, камиони, автобуси и микробуси, окървави гордостта на правителството – отсечката от магистрала „Струма“ между Кресна и Сандански край село Дамяница.

Пътният инцидент се случи при изключително гъста мъгла и въпреки твърденията на пътната агенция (АПИ), направени при откриването й преди месец, че става дума за изключително високотехнологичен участък. Отсечката между Сандански и Кресна бе открита тържествено на 17 декември от транспортния министър Росен Желязков и регионалния министър Петя Аврамова, а местни хора опънаха транспарант: „Благодарим Ви, Г-н Министър Председател, че ни направи Европейци“.

Според съобщението на АПИ от декември новият участък има изградена „Интелигентна транспортна система” с информационни табла, камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Съоръженията дори „отчитали температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта“. Според агенцията данните щели да дават възможност „да се прогнозира кога може да настъпи заскрежаване, заснежаване или заледяване и снегопочистващите фирми ще се информират за необходимостта от обработване на пътната настилка“.

Нищо от това не сработи и шофьорите нямаха никаква информация за тежката обстановка в района. При верижната катастрофа загина един човек, а други 16 пострадаха, някои от които тежко. Според всички участници причината е много гъстата мъгла, за която е нямало никакво предупреждение. Загиналият човек е отивал на работа, когато е видял удара на първите коли. Тогава той е излязъл, за да предупреди останалите, че има катастрофа, но е бил ударен от товарен автомобил и е починал на мястото. Последвали са верижни удари на автомобили, които са се движели със скорост, разрешена за магистрала, но изненадващо са попаднали в район с много гъста мъгла. Според част от участниците в инцидента видимостта е била под 2-3 метра. В тази част на магистралата са се редували отсечки със слънце и с много гъста мъгла.

Предупреждение нямаше и на сайта на АПИ. Първата информация за този район е след катастрофата, в 8.44 ч., и в нея лаконично се казва, че е „ограничено е движението при км 150 на АМ „Струма“, в участъка Ново Делчево – Сандански, в посока София поради ПТП“.

От информационния център на АПИ потвърдиха, че има проект на електронните табла да се подава полезна информация, но в случая не им е известно да е имало конкретно съобщение. Нямало и пътни знаци в района, които да предупреждават за възможна мъгла. На въпрос защо на магистрала „Тракия“ в района на Ихтиман има такава сигнализация, отговорът бе, че там, за разлика от „Струма“, такова явление се случвало много често. Друг е въпросът, че при Ихтиман сигнализацията беше поставена след тежка верижна катастрофа. Във вторник предупрежденията от МВР, че „на места има гъста мъгла“ и се „апелира за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост“, дойдоха едва след катастрофата.

„На място е изпратен екип от 9 следователи и два мобилни центъра за разследване, включително оборудвани с дрон, който да направи мащабен оглед на местопроизшествието“, съобщи директорът на Националното следствие Борислав Сарафов пред Фокус. Той коментира, че дори да е имало гъста мъгла, е било необходимо шофьорите да се съобразят с

метеорологичните условия и да шофират далеч по-внимателно и с по-ниска скорост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране