31.07.2015 | 16:47
Тошко Тошев фалира “Преса”, за да не връща кредитите към КТБ
Не се изненадвайте, ако в скоро време започнат да се появяват нови медийни проекти
Илиян Василев

Затварянето на “ТЕМА” и “Преса” е логично, но изводите са прекалено едностранни.

Разгледайте и следната хипотеза. Както и вестник “Труд”, “24 часа” и куп подобни медийни проекти, собствеността им е фиктивна или по-скоро по-външно назначение, защото е финансиран “назначеният собственик” чрез кредити, обезпечени с акциите или дяловете в дружествата на съответните медии.

Това, което се прави в момента, е планиран фалит на дружествата, за да не се връщат кредитите и да се освободят от отговорност собствениците. Все пак несъстоятелността е нормална процедура в света на бизнеса. Тъй като им дръпнаха датата на несъстоятелността по КТБ, сега играта е фалит, неплащане на кредитите, намаляване на масата на несъстоятелността и извеждане на парите/активите по тези кредити в други вторични дружества.

Всъщност, не съм сигурен, че има много активи, нито приходите и продажбите са значителни, нито перспективите са окуражителни. Затова не се изненадвайте, ако скоро време започнат да се появяват нови медийни проекти – с друго име, с условно чисти баланси и които ще стартират също с кредити, тъкмо навреме за следващите избори и политически кампании.

Бъдете сигурни, че са се подготвили адекватно с отвеждаща вниманието кампания. Медийните дружества не са банка, няма ограничения човек да започне наново въпреки, че е бил собственик на фалирало дружество. (Според Търговския закон (чл. 141, ал. 8) за лицата, които са били управители или участвали в управителни и контролни органи на фалирали дружества, има 3-годишна забрана да управляват и да участват в управителните органи на други компании. Разбира се, нищо не им пречи да работят на високи позиции в редакционната йерархия – бел. ред.). Играта с фалитите за замитане на следите от невърнатите кредити, тепърва започва.

Жалко за редовите журналисти, но богопомазаните ще се възкръснат скоро. Подготвят се нови медийни проекти, включително електронни и интернет базирани, с пари отвън. Просто един месец почивка. И кредиторите на КТБ ще загубят, както и данъкоплатци, акционерите и всички други освен “корпулентния” и “основния свидетел”, както и назначените “собственици”. Те не губят нищо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране