02.01.2015 | 1:04
Тотнъм със знаменита победа срещу Челси
"Шпорите" спечелиха с 5:3, Хари Кейн направи фурор

Тотнъм хвърли бомбата във Висшата Лига, след като сензационно разгроми Челси с 5:3 на своя „Уайт Харт Лейн“ в мач от 20-я кръг на английската Висша Лига. В герой за „Шпорите“ се превърна Хари Кейн, който вкара два гола и изработи други два. Мачът започна добре за Челси, след като Диего Коста откри резултата в 17-та минута.

Малко по-късно обаче Хари Кейн изравни след невероятен удар от дистанция. В самия край на полувремето Дани Роуз вкара втори гол след като удар на Кристиан Ериксен се удари в гредата. В допълнителното време пък Кейхил фаулира Кейн в наказателното поле и изработи дузпа, реализирана от Андрос Таунзенд.

В началото на второто полувреме Хари Кейн вкара четвърти гол след нова брилянтна изява. Най-добрият играч на Челси Еден Азар намали в 61-та минута, но Хари Кейн изработи нов гол, поднасяйки към Насер Чадли, който със силен диагонален удар преодоля Куртоа. В самия край на мача Джон Тери върна още един гол за Челси, но нямаше време за повече.

Така Тотнъм започна новата 2015-та година по перфектен начин. Освен че спечели впечатляваща победа срещу Челси, тимът на Моурисио Почетино изпревари вечния враг Арсенал на 5-то място. Челси от своя страна пък вече не е едноличен лидер в класирането, тъй като разделя върха с Манчестър Сити с абсолютно равни показатели.

Тотнъм започна мача по-активно и в самото начало Насер Чадли нанесе силен удар от дистанция, който бе спасен от Куртоа. При друга атака Ериксен даде техничен пас в коридор зад защитата за Мейсън, но Аспиликуета направи решително изчистване. Насер Чадли опита акробатичен удар със задна ножица и след като Куртоа изби слабо за миг имаше напрежение, но нямаше играч на Тотнъм, който да направи добавка.

В 17-та минута Челси откри резултата практически след първата си опасна атака. Еден Азар проби отдясно покрай един защитник и стреля между краката на друг от малък ъгъл. Топката се удари в страничната греда, върна се към Оскар и той направи стреля отблизо. Вероятно самият той щеше да се разпише, но стоящият пред вратата Диего Коста за по-сигурно направи добавка от 1 метър. Нямаше засада обаче, тъй като имаше стоящ на голлинията защитник на Тотнъм.

Голът се отрази негативно на Тотнъм и Челси наложи контрол. Диего Коста имаше още една възможност в наказателното поле, но не можа да фитнира защитник. При друга ситуация пас в наказателното поле се удари в ръката на падналия на земята Вертонген. Съдията обаче счете че няма умисъл и не отсъди дузпа. В следващата атака Диего Коста поднесе встрани за Оскар, който стреля между двама защитника, но неточно покрай вратата.

След силния период на Челси Тотнъм се съвзе и изравни играта, но без да създава нищо опасно. В 30-та минута обаче домакините изравниха като от нищото след брилянтна изява на Хари Кейн. Младокът се разходи между няколко играча на Челси и пред наказателното поле нанесе страхотен удар по земя, забивайки топката неспасяемо до гредата.

В 38-та минута Азар имаше добра възможност, след като рикоширал удар получи парабола и топката дойде до него непокрит пред вратата. Той обаче бе с гръб към нея и директно опита да играе с глава назад, но бе неточен. При ситуацията белгиецът имаше време да овладее кълбото или да пробва акробатичен удар с крак, но избра грешното решение. Точно в последната минута на мача Тотнъм стигна до пълен обрат. При скоростна атака Ериксен изведе Чадли зад защитата и той стреля диагонално покрай вратаря. Топката се удари в страничната греда и се върна назад, но пръв до нея стигна Дани Роуз и направи добавка на празна мрежа.

В третата минута на даденото от съдията допълнително време „Шпорите“ стигнаха и до дузпа. Хари Кейн изпревари Кейхил за спорна топка в наказателното поле и защитникът със закъснял шпагат го фаулира. Зад бялата точка застана Андрос Таунзенд и не сбърка. Всякакви надежди за обрат на Челси бяха попарени в началото на второто полувреме след четвърти гол на домакините. Насер Чадли проби отляво и подаде пред наказателното поле за Хари Кейн. Той овладя добре с единия крак, завъртя се и веднага нанесе диагонален удар с другия крак, преодолявайки Куртоа.

Сеск Фабрегас получи възможност да стреля от диагонална позиция, но прати топката високо над вратата. В 60-та минута обаче гостите върнаха един гол. Фацио загуби топката по безобразен начин в центъра на терена и Азар започна контраатака, пред наказателното поле размени двойно подаване с Фабрегас и с остър удар заби топката неспасяемо в ъгъла на вратата.

Само минута по-късно белгиецът имаше друга опасна акция по крилото и елегантно подаде с пета в наказателното поле за Аспиликуета, но той центрира неточно. Челси бе получил импулс, но за малко да бъде охладен след нов гол на Хари Кейн. В 67-та минута той получи хубаво подаване от влезлия като резерва Паулиньо и с много меко докосване овладя под носа на Куртоа, но след това от малък ъгъл нямаше как да намери мрежата.

В следващата атака пък Ериксен навлезе в наказателното поле, но отблизо стреля в тялото на защитник. За Челси Азар продължаваше да е в основата на всичко опасно и бе на път да излезе сам срещу вратаря, но Фацио действа решително и със сетни сили му изби топката с чист шпагат отзад.

Четвърт час преди края Челси бе на ръба да върне още един гол. Азар даде фантастичен пас с пета със завъртане пред наказателното поле и Аспиликуета се озова на чиста стрелкова позиция. Ударът му към далечния ъгъл бе добър, но Лорис се хвърли и направи брилянтно спасяване с една ръка. В 77-та минута Гари Кейхил трябваше да получи задължителен червен картон. Той нямаше никаква възможност да стигне топката, но от злоба първо изрита падналия на земята Хари Кейн, а след това го настъпа нарочно с бутоните по прасеца. Съдията обаче не му показа дори жълт картон.

Нападателят на Тотнъм обаче взе правосъдието в собственити си ръце и крака и почти веднага след това изработи петия гол за своя отбор. Той проби по дясното крило, увлече двама защитника, след което се завъртя и чукна встрани към непокрития Насер Чадли. Белгиецът стреля от десетина метра, топката рикошира в защитник и влетя в мрежата.

В 84-та минута Рамирес бе близо до гол. Той получи пас зад защитата, изпревари Фацио и от диагонална позиция стреля покрай Лорис, но топката облиза далечната греда. В следващата атака Фабрегас и Азар направиха защитата на Тотнъм луда и белгиецът поднесе встрани към Салах. Неговото първо спиране не бе добро и макар да успя да нанесе удар от непосредствена близост, той бе лек и Куртоа спаси.

Все пак в 87-та минута Джон Тери вкара трети гол за Челси. Сините изпълниха бързо фаул, Азар поднесе пред вратата и макар там Иванович да не можа да засече добре, неволно прати топката към непокрития Тери, който от два метра вкара на празна мрежа.

В 91-та минута при опит да центрира Сеск Фабрегас удари гредата от външната страна.

Тотнъм – Челси 5:3

0:1 Диего Коста 18
1:1 Кейн 30
2:1 Роуз 44
3:1 Таунзенд 45+3
4:1 Кейн 52
4:2 Азар 61
5:2 Чадли 78
5:3 Тери 87

Тотнъм: Лорис, Уолкър, Фацио, Вертонген, Роуз (75 Дейвис), Бенталеб, Мейсън (14 Дембеле), Таунзенд (66 Паулиньо), Ериксен, Чадли, Кейн

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кейхил, Тери, Иванович, Матич, Фабрегас, Оскар (46 Рамирес), Вилиан (72 Салах), Азар, Диего Коста

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране