28.02.2019 | 19:30
„Трейс“ се точи за нов 1 милиард от обществени поръчки
Фирмата е един от 12-те кандидати за 444 милиона лева, с които ще строят 10,4 км от магистрала "Струма" до Кресна

След няколко месеца суша „Трейс Груп Холд“ отново посяга към 1 милиард европейски пари по обществени поръчки. Фирмата стана известна покрай трагедията през август 2018 г. край Своге. Загинаха 20 души, а прокуратурата влезе в офисите на „Трейс“, за да вземе документите по строежа на пътната настилка. Разследването продължава, съобщава „Галерия“.

Сега фирмата е един от 12-те кандидати за 444 милиона лева, с които ще строят 10,4 км от магистрала „Струма“ до Кресна. „Трейс Груп Холд“ участва в консорциум, в който е водещ партньор. По-малкият е „Алве консулт“ ЕООД. Конкуренцията за тази обществена поръчка е жестока – участват още 11 строителни дружества, включително и чуждестранни. Цената на 1 км от лота на магистралата е 44 милиона. За сравнение – рехабилитацията на 82 километра от пътя Нови Искър – Мездра, на който стана катастрофата до Своге, беше направена за 23,8 милиона от „Трейс“ и „Пътно поддържане – Дупница“ като малкия партньор в консорциума.

Освен 10-те километра за „Струма“, „Трейс Груп Холд“ остана един от двамата кандидати да строят газовата връзка с Гърция за над 300 милиона лева, след като големи чуждестранни компании отпаднаха от надпреварата. Още не е обявен победител в този търг.

В края на миналата седмица стана ясно, че акционерното дружество е подало документи за лот 2 на пътя Мездра – Ботевград, за който държавата ще плати 123 милиона лева. „Трайс“ са кандидат и за лот 1 на същия път, за който ще се отделят 178 милиона лева. Така голямата фирма, в консорциум с други, посяга към над 1,045 милиарда лева от четирите мегапоръчки – толкова, колкото са спечелили за 10 години назад досега.

В същото време разследването на трагедията край Своге продължава. Разпитани са шефовете на „Трейс“, от фирмата са иззети документи, назначени са няколко експертизи, които ще посочат има ли виновни чиновници от АПИ или фирмата изпълнител. Засега обвинен е само шофьорът на автобуса Григор Григоров. Прокуратурата изпрати експерти да вземат проби от настилката. Проверка прави и Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложител на поръчката, спечелена от „Трейс“.

„Трейс Груп Холд“ е шампион по усвоени пари от европейския и националния бюджет за строеж на публични обекти. Дейността на фирмата зависи изцяло от парите, които се отпускат от държавата. Справка в информационните масиви на Агенцията за обществени поръчки паказва, че консорциуми с водещ партньор „Трейс Груп Холд“ АД са подписвали 108 договора за 985 милиона лева през последните 10 години. Освен това обаче има други фирми

от орбитата на „Трейс“, които също усвояват пари по различни оперативни програми. От тях сумата надхвърля значително 1 милиард лева.

Мажоритарният собственик на „Трейс Груп Холд“ АД е бизнесменът Николай Михайлов, който е и професор от УАСГ. Според последните бюлетини на БНБ той има 80,5% от акциите, а фирмата на сина му „Галин Н“ притежава 9%. Останалите са на дребни акционери, които също печелят доста добре заради огромните обороти.

През годините акционери са били Румен Порожанов, Михаил Миков, Антон Кутев, бивши шефове на на одит на европейските средства и Държавната комисия по финансов надзор – Борислав Цеков от НДСВ, сега съветник на президента Румен Радев, шефът на Правната комисия Данаил Кирилов, Трайчо Трайков и много други лица от властта.

Всички фирми, в които Михайлов участва, са спечелили точно 2 милиарда от обществени поръчки. Последният публичен скандал с „Трейс Груп Холд“ избухна на 11 януари. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова спомена името на фирмата от парламентарната трибуна заедно с други изпълнители на обществени поръчки. Тя попита вярно ли е, че държавната „Автомагистрали“ ЕАД, която ще строи магистрала „Хемус“ без обществени поръчки, а с възлагане, вече има подписани договори с частни дружества. От „Трейс“ отговориха веднага, чене са подизпълнител на „Автомагистрали“ ЕАД. През 2013 г. „Трейс Груп Хорлд“ в консорциум с други фирми подписа договор за 38 милиона лева за 8,5 километра, които свързаха София с тази автомагистрала.

Всъщност, най-големият конфликт на „Трейс Груп Холд“ с политици е този с БСП и Нинова. Когато червените поискаха европейска проверка на качеството на пътищата у нас, строители от цялата страна изпратиха машини на протест в София, който е единственият срещу опозицията в историята на България. Сред тях тогава бяха забелязани и работници на „Трейс Груп Холд“. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров също надигна глас срещу шампиона в усвояването на пари от бюджета след катастрофата край Своге. Тогава той обяви, че ще поиска всички договори с държавни и общински институции. „Атака“ алармира за „Трейс“ още от 2012 г. Като фирма, която обира всички поръчки и печели огромни суми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране