03.02.2019 | 0:30
Цветан Василев: Елена Йончева няма нищо общо с кредита от 25 млн. евро
За въпросния кредит предстои да бъде повдигнато обвинение и на другия бивш изпълнителен директор Георги Христов

Елена Йончева няма нищо общо с кредита от 25 млн. евро, за който преди дни получи обвинение един от изпълнителните директори на бившата КТБ Александър Панталеев. Това обяви бившият собственик на обявената в ,несъстоятелност банка Цветан Василев от Белград в интервю за предаването на Люба Кулезич “Честно казано” по “Евроком”.

От думите на Василев се разбра, че за въпросния кредит предстои да бъде повдигнато обвинение и на другия бивш изпълнителен директор Георги Христов, както и задочно спрямо самия него в качеството му на помагач и подбудител. И тримата са обвиняеми и вече подсъдими и по мегаделото КТБ, по което от месеци се чете обвинителен акт в съда.

За повдигането на новото обвинение съобщи първо Би Ти Ви на 29 януари. Там изрично бе обявено, че специализираната прокуратура е обвинила в присвояване в особено големи размери за отпуснат кредит Панталеев, както и че “обвинението е повдигнато по делото на Елена Йончева”. Новината, че това дело е свързано с Йончева не е опровергана и до момента от прокуратурата.

Според Василев кредитът, за който е обвинен Панталеев, е отпуснат на 20 септември 2011 г., а цялата прокурорска конструкция с офшорката “Далии трейдинг” и обвинението на Йончева е от юни 2012 г. Бившият банкер обяви и че прокуратурата обвинявала Панталеев, че съвместно с другия изпълнителен директор и подбуждан и подпомаган от самия Цветан Василев е присвоил 25 млн. евро от банката чрез привиден договор за банков кредит между КТБ и фирма “Шип инвест”. Това е такъв правен абсурд, инкриминирано е отпускането на кредит, което е законна и нормална дейност, никой не се е интересувал къде и за какво са отишли парите, твърди Василев. Той обяви, че по информация на изпълнителните директори парите са отишли за закупуването на акции от “Русенска корабостроителница” и това също показвало, че очевидно Елена Йончева няма каквато и да е връзка с този случай.

Според Василев прокуратурата търсела да намери някаква, макар и косвена връзка, с някой от кредитите, за който е възможно във времето да се е пресякъл с въпросната “Далии трейдинг”.

Прокуратурата обвинява Елена Йончева за пране на пари, след като е направила с фирмата си “Авторска телевизия” ЕООД Йончева общо дружество точно с офшорката от Вирджинските острови “Далии Трейдинг Лимитид”. Василев натърти, че Йончева е направила общата фирма през 2012 г., когато банката е била нормално функционираща. По логиката на спецпрокуратурата всеки, който в този период е имал досег с банката, би трябвало да е обвиняем в същото престъпление, заяви още той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране