26.03.2021 | 22:05
Цветозар Томов: Може да се стигне до конституционна криза след изборите
Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот

Предизвестен скандал – така коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, очаквания хаос на изборите заради усложнените протоколи:

„В основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции“, обясни той.

Според него още в края на февруари, когато беше приет този модел на гласуване, е можело да бъде установена тази трудност.

„Не може да се намери решение, което да облекчи в достатъчна степен работата на секционните избирателни комисии и да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласуване“.

По думите на Томов главният виновник за този хаос е в дейността на парламента, който е оставил Изборния кодекс „в насипно състояние в условията на пандемия“.

Социологът и бивш член на ЦИК допусна, че може да се стигне до конституционна криза след изборите: „Не само заради неспазването на срока за обработка на резултатите и множеството грешки, които ще бъдат допуснати при тази обработка. Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето то тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите“.

Той изказа хипотеза, при която карантиниран отиде да гласува: „Кой и с какво основание ще го спре? Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране