19.03.2015 | 7:43
“Турски поток” пред провал
Преговорите между “Газпром” и “Боташ” зациклиха

Преговорите за понижаването на цената на руския газ за Турция срещу реализацията на “Турски поток” стигнаха до задънена улица. “Газпром” и турската компания “Боташ” не могат да решат към кой компонент от формулата за цената на синьото гориво трябва да се прилага отстъпката от 10,25%.

Тя беше договорена през февруари, но още не е подписан анекс към договора за доставки.Тези спорове поставят под съмнение и реализацията на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара за строителството на газопровода “Турски поток”, пише “Ко­­мерсант”.

Преговорите между “Газ­пром” и “Боташ” са под заплаха от провал, писа ден по-рано и турският вестник “Хюриет”. По данни на руския вестник “Газпром” иска намалението на цената да се прилага по отношение на договорната цена, а “Боташ” – по отношение на базовата.Вторият вариант е по-изгоден за “Боташ”макар че сега разликата при двата варианта е само няколко долара на хиляда кубически метра газ. При очаквания ръст на цената на петрола обаче ефектът ще стане значителен.

Отстъпката от цената е част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода “Турски поток” вместо обявения за спрян от президента Владимир Путин “Южен поток”. “Газпром” е заинтересуван строежът да започне по-бързо. Турция обаче задържа издаването на разрешението за неговото начало.

Наетите за “Южен поток” кораби, които да полагат тръбите по дъното на Черно море,вече четвърти месец чакат във Варнаи компанията плаща престоя им. Но за да започне да действа по новия газопровод, “Газпром” трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи в турските териториални во­­ди. Искане за получаване на това право бе отправено в края на януари, но разрешение още не е получено.Турски официални лица отказват да коментират подробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това да говорят за газопровода ТАНАП, идващ от Азер­байджан, посочва “Комер­сант”.

Неговото изграждане започна официално в сряда, като на събитието присъства заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз в ЕС. Говорейки за “Турски поток”, в сряда Шевчович изтъкна, че проектът е недоработен, и добави, че решение за него не може да бъде прието без консултации с ЕК.

По този повод вчера турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, чеЕС няма да повлияе на реализацията на енергийната пътна карта на Турция“Ние сме готови да окажем съдействие в търсенето на компромис между ЕС и Русия (по енергийните въпроси), макар че не на нас предстои да се занимаваме с търсенето на решение”, каза турският министър.

Йълдъз подчерта, че позицията на Анкара за газопровода “Турски поток” не се е променила и страната все още се интересува от него, добавяйки, че “Турски поток” не се разглежда като “замяна” на ТАНАП. Говорейки за енергийното сътрудничество с Русия, Йълдъз каза, че турската компания “Боташ” ще спести 1 милиард долара от получената неотдавна отстъпка от 10,25% от цената на руския газ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране