08.02.2015 | 0:37
“Турски поток” ще излиза при Каякьой
Ще доставя по 47 млрд. куб. м. газ годишно

“Газпром” е готов да доставя в Европа по “Турски поток” 47 млрд. куб. м. природен газ годишно при капацитет на тръбата от 63 млрд. куб. м. Това става ясно от съобщение на руската компания, публикувано на сайта й след среща между генералния директор Алексей Милер и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз в Турция.

Предвижда се първата линия от газопровода да бъде построена до края на 2016 година. Турският град Каякьой, на около 50-ина километра от границата с България, ще бъде точката, в която “Турски поток” ще излиза на европейска територия.

“При проектирането на газопровода ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция – 47 млрд. куб. метра годишно”, се казва в съобщението.

Дължината на тръбопровода през турския участък ще бъде 180 км. “Мощността на морския газопровод от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно, а предварителният срок за завършване на строителството на първата линия е декември 2016 г.”, пише още в съобщението.

В него се посочва, че в близко бъдеще се очаква получаване на разрешение за започване на работата по проучването и проектирането в турската подводна част от газопровода, но не се конкретизира срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране