31.12.2020 | 12:38
„Турски поток“ сваля цената на газа за Сърбия с 1/3
Александър Вучич отложи откриването на газопровода за 1 януари в 6.00 ч. сутринта

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че цената на природния газ от Русия, който пристига в страната по т.нар. „Балкански поток“, продължаващ газопровода „Турски поток“ през територията на България, ще бъде с 1/3 по-ниска, спрямо досегашната. Това намаляване на стойността на газа се очаква да стане още в рамките на първите две тримесечия на 2021 г.

„Цената на газа в Берегово (пункта за приемо-предаване в Украйна) ще бъде $155 за 1000 куб. м. Още 12-14 долара ще струва транспортирането му през наша територия“, каза Вучич в ефира на „ТВ Pink“.

В момента цената на газа в Сърбия е $240 за 1000 куб.м, т.е. от 1 януари горивото ще бъде с 35% по-евтино

Сръбският президент подчерта, че страната ще печели допълнително от транзит на газа към Унгария. По данни на нционалната газова компания, през страната ще минават 13.88 млр. куб.м газ

Вучич още веднъж потвърди, че откриването на „Балкански поток“ на сръбска територия ще бъде в 6 ч. сутринта на 1 януари. Първоначално бе обявено, че церемонията ще е на 30 декември.

По-рано сръбският лидер заяви, че газопроводът „Балкански поток“ вече е изпълнен с газ, а официалното му пускане ще се състои на 30 декември. Преди това, в резултат от преговорите с руския външен министър Сергей Лавров, Вучич обяви, че Сърбия ще пусне газ през Балканския поток на 29 или 30 декември. Коментирайки възможните санкции на САЩ заради закупуването на руски газ, Вучич категорично се противопостави на „рекета на външната политика“ и отбеляза, че никой „не смее да забрани <…> да зарови тръби в земята си“ и да купува по-евтино гориво.

Участъкът, минаващ през Сърбия, е продължение на един от двата клона на „Турски поток”, открит на 8 януари 2020 г., през който газът от Русия трябва да тече към Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектният капацитет е 13,9 милиарда кубически метра газ годишно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране