21.08.2020 | 18:24
Турция е открила голямо находище на газ в Черно море (видео)
То е най-голямото и е с обем 320 млрд.куб. м. Това е събитие от исторически мащаб, похвали се Ердоган

Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от РИА Новости. Той уточни, че запасите от газ на откритото находище възлизат на 320 милиарда кубически метра. „Това е събитие от исторически мащаб. Намерихме в Черно море най-голямото в историята на страната находище на природен газ. Обемът му е 320 милиарда кубически метра. Планираме да го доставяме на гражданите ни към 2023 „, каза Ердоган по време на реч в истанбулския дворец Долмабахче. „Аллах отвори вратата за безпрецедентно богатство за нас“, допълни той.

Още преди месец турският министър на енергетиката заяви, че турският сондажен кораб „Фатих“ е започнал проучвания в т.нар. зона „Туна-1“ край западната част на турския черноморски бряг. Фатих, първият сондажен кораб на Турция, е кръстен в чест на османския султан Фатих Султан Мехмет, който завладява Константинопол – днешен Истанбул – през 1453 година, разказва БГНЕС. Плавателният съд направи сега откритието в полето Тuna-1 край бреговете на град Ерегли в северната провинция Зонгулдак, след като започна сондирането на 20 юли, каза Ердоган и добави, че се надява да бъдат намерени още находища в същия регион.

Министърът на финансите и зет на Ердоган Берат Албайрак, заяви от борда на кораба Фатих, че находището и бъдещият му потенциал ще помогнат за намаляване на нарастващия дефицит в бюджета на Турция, като намалят високите годишни разходи на страната за внос на енергия.

Турция е силно зависима от Русия за енергията си и има желание да разнообрази доставките си, коментира Франс прес.

Този месец Ердоган нареди да се възобновят противоречивите сондажи край южното крайбрежие на Турция близо до гръцки остров в спорни води в Източното Средиземноморие. Проблемът изправи Анкара срещу Гърция, Кипър и Европейския съюз и изостри напрежението с Франция, която засили военното си присъствие в региона. Ердоган не показа никакви признаци да се поддаде на призивите на ЕС за незабавно прекратяване на сондажите в Източното Средиземноморие. „Ще ускорим нашите дейности в Средиземноморието с разполагането до края на годината на сондажен кораб Кануни, който в момента е на ремонт“, каза той. „По волята на Бог, очакваме още подобни добри новини“, добави Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране