21.08.2020 | 18:24
Турция е открила голямо находище на газ в Черно море (видео)
То е най-голямото и е с обем 320 млрд.куб. м. Това е събитие от исторически мащаб, похвали се Ердоган

Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от РИА Новости. Той уточни, че запасите от газ на откритото находище възлизат на 320 милиарда кубически метра. „Това е събитие от исторически мащаб. Намерихме в Черно море най-голямото в историята на страната находище на природен газ. Обемът му е 320 милиарда кубически метра. Планираме да го доставяме на гражданите ни към 2023 „, каза Ердоган по време на реч в истанбулския дворец Долмабахче. „Аллах отвори вратата за безпрецедентно богатство за нас“, допълни той.

Още преди месец турският министър на енергетиката заяви, че турският сондажен кораб „Фатих“ е започнал проучвания в т.нар. зона „Туна-1“ край западната част на турския черноморски бряг. Фатих, първият сондажен кораб на Турция, е кръстен в чест на османския султан Фатих Султан Мехмет, който завладява Константинопол – днешен Истанбул – през 1453 година, разказва БГНЕС. Плавателният съд направи сега откритието в полето Тuna-1 край бреговете на град Ерегли в северната провинция Зонгулдак, след като започна сондирането на 20 юли, каза Ердоган и добави, че се надява да бъдат намерени още находища в същия регион.

Министърът на финансите и зет на Ердоган Берат Албайрак, заяви от борда на кораба Фатих, че находището и бъдещият му потенциал ще помогнат за намаляване на нарастващия дефицит в бюджета на Турция, като намалят високите годишни разходи на страната за внос на енергия.

Турция е силно зависима от Русия за енергията си и има желание да разнообрази доставките си, коментира Франс прес.

Този месец Ердоган нареди да се възобновят противоречивите сондажи край южното крайбрежие на Турция близо до гръцки остров в спорни води в Източното Средиземноморие. Проблемът изправи Анкара срещу Гърция, Кипър и Европейския съюз и изостри напрежението с Франция, която засили военното си присъствие в региона. Ердоган не показа никакви признаци да се поддаде на призивите на ЕС за незабавно прекратяване на сондажите в Източното Средиземноморие. „Ще ускорим нашите дейности в Средиземноморието с разполагането до края на годината на сондажен кораб Кануни, който в момента е на ремонт“, каза той. „По волята на Бог, очакваме още подобни добри новини“, добави Ердоган.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране