08.01.2020 | 11:23
Украински пътнически самолет се разби в Иран: всички 176 души на борда загинаха
Техеран: Причината за катастрофата е техническа, друга причина няма

Пътнически самолет „Боинг 737“ на украинските авиолинии се разби малко след излитането си от летище „Имам Хомейни“ в Иран, като не оцеля нито един от 176-те души на борда.

Според полуофициалната информационна агенция Фарс причина за катастрофата са технически проблеми, но засега това не е потвърдено условие.

В разбилия се „Боинг 737“ са пътували 11 украинци – двама пътници и девет членове на екипажа, 82 иранци, 63 канадци, 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британци.

Боингът е излетял рано тази сутрин от международното летище на Техеран за Киев. Почти веднага след излитането връзката с него е била прекъсната, съобщи сайтът FlightRadar24.

Според представител на иранската организация за гражданска авиация, цитиран от Ройтерс, пилотът на катастрофиралата машина не е подал сигнал за извънредна ситуация.

„Причината за катастрофата е техническа, друга причина няма“, заяви за РИА Новости шефът на иранското управление по извънредните ситуации Пирхосейн Куливанд.

Според иранската агенция ИРНА, цитирана от радио „Ехото на Москва“, се е запалил един от двигателите на самолета.

„За момента е изключена версията за терористичен атентат срещу украинския самолет, разбил се днес в Техеран“, съобщи посолството на Украйна в иранската столица, предаде ТАСС.

Катастрофата стана малко след като Иран извърши ракетни нападения срещу две бази в Ирак, в които са разположени американски сили. Техеран заяви, че нападенията са предприети в отговор на убийството от САЩ на генерал Касем Солеймани.

Катастрофиралият „Боинг“ е бил нов – произведен през 2016 г. и получен директно от компанията производител, а преди два дни е преминал технически контрол, увери във Фейсбук авиокомпанията собственик „Международни авиолинии на Украйна“.

По данни на въздушния превозвач повечето пътници са били транзитни. Спасителите са събрали телата на загиналите и са ги изпратили за съдебно-медицинска експертиза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране