07.02.2015 | 9:22
Украинският посланик: Конфликтът заплашва и България
Единственият изход от сегашната ситуация е дипломация и диалог, смята Микола Балтажи

Конфликтът в Източна Украйна заплашва и съседните страни, включително и  България. Това заяви украинският посланик в София Микола Балтажи пред bTV в събота.

„Разполагаме с реални доказателства за военна съпричастност на Русия в окупираните райони. Има 11 руски военни формирования. Крим остава незаконно окупиран. Там има тотално нарушаване на правата на човека. Хората там, които не са съгласни с руската окупация, напускат полуострова и идват в контитенталната част на страната”, заяви дипломатът.

По думите му Русия има редица проблеми в бедните района на федерацията и вместо да оправи тях, е анексирала Крим. „Единственият изход от сегашната ситуация е дипломация и диалог. Това, че през последно време стана столица на тази дипломация говори за това, че времето за политически изявления мина. Трябва да се действа. Да се спре с кръвопролитията”, заяви Балтажи.

Ескалация

В същото време войната в Украйна ескалира.  Дипломатическите совалки се засилиха особено много тази седмица. Само преди ден германският канцлер, френският президент и американският държавен секретар бяха в Киев. До късно снощи Меркел и Оланд преговаряха с Путин в Москва.

На този фон атаките стават все по-безпощадни, а престрелките се случват по спирките, в училищните дворове, на пазара. Хората в Източна Украйна бедстват. ООН и дори папата изразяват загриженост за цивилните на бойното поле.

След като Русия присъедини Кримския полуостров, проруските сили в Луганск и Донецк се мобилизираха за отцепване и на тези две области от Украйна.

Затова в източната й част се води война.

Папа Франциск я нарече “скандална” и братоубийствена. Война между християни. И поиска от света повече усилия за преговори между враждуващите страни.

“Мисля за вас, украински братя и сестри, и смятам, че това е война между християни. Вие всички сте получили еднакво кръщение. А водите битка с християни. Помислете за това. Ще се молим, защото молитвата е протестът ни пред Бога във времена на война”.

Конфликтът противопостави и църквите в Украйна. А от ООН предупредиха, че всяка ескалация на напрежението е пагубна за 5-те милиона и двеста хиляди души, които живеят в Донецк и Луганск. Хора в капана на войната, където не важи закон и ред.

Конфликтът противопостави и църквите в Украйна.  От април миналата година досега в Източна Украйна са загинали над 5 000 души, ранените са над 12 000. Само за последните три седмици на януари, цивилните жертви са 224. Милион и 200 хиляди са напуснали домовете си. Зимата, недостигът на вода и храна и прекъснатото електричество усложняват положението.

Международната общност има опасения и за човешките права в Крим. Миналата седмица сградата на единствената телевизия, която предава на езика на кримските татари, беше превзета от въоръжени, маскирани мъже във военни дрехи без обозначения. А главата на татарския меджлис беше арестуван за “създаване на масови безредици”. Заплашват го 10 години затвор.

А от ООН предупредиха, че всяка ескалация на напрежението е пагубна за 5-те милиона и двеста хиляди души, които живеят в Донецк и Луганск.

Междувременно лидерът на проруските сепаратисти в Украйна заяви, че увеличават числеността си до 100 хиляди души. Украинското правителство също обяви пълна мобилизация и планира тази година броя на въоръжените сили да стигне 200 хиляди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране